logo

Toplum, Allah’a inanıyor lakin yokmuş gibi yaşıyor

Cemil Öğütcü

Cemil Öğütcü
cemil@sadabadhaber.com


Tüm insanlığın yani hepimizin ham maddesi aynı olmasına  rağmen öldükten sonra hepimiz eşitlenerek aynı mezarlara, toprağa gömüleceğimize rağmen neyin mücadelesini yapıyor adeta bir birimize caka satarak  kibir kuleleri oluşturuyoruz.

Zengin, makam sahibi  ve şöhretli insanlar için eğilip bükülüp, hayranlıklarımızla birlikte adeta büyük misyonlar yükleyerek  tapıyoruz onlara.. . Halbuki karşımızdakiler sadece  insan …. Farklı, imtiyazlı yaratıklar değil…  İnsanları kutsadığınız zaman yanlışlarını ya göremez, yada kapatırsınız. Elbette sevgi saygı başka bir şey … Ama; haşa tapınırcasına sevgi insanoğlunu felakete sürükler

 Hal böyleyken  İnsanlar neden kendisini başkalarına beğendirmek için çaba harcar mücadele eder anlamış değilim. Esas olan insanların kendisini sadece Allah’a beğendirmesi için mücadele etmesi gerekmez mi? Sırat-ı  Mustakim de bizlere kefil olacak, sınava tabi tutacak insanlar mıdır; yoksa her şeyin sahibi bizi yoktan yaratan Allah’mıdır? O halde kendimizi insanlara beğendirmek yerine  Allah’a beğendirmek  ve her zaman onu hatırlamak daha  mantıklı ve doğru değil midir.

Bizim gibi hammaddesi aynı olan sıradan insanlara beğenilmek için çaba harcarken belki de farkında olmadan kibir kuleleri oluşturarak şirk’e giriyoruz. Hal böyleyken ne yapsam insanlar beni beğenir yerine; ne yapsam Allah beni beğeniri yaşam biçimi haline getirerek hayatımızın her alanına sokmalıyız.

Maalesef bugünkü toplum istisnalar hariç Müslüman olduğunu zannederek;  ‘’Allah vardır deyip, yokmuş gibi yaşamaktadır’’ Oysa ki Allah gönderdiği kitabında hep uyarmıyor mu;  6-8) Gerçek şu ki, insan kendini kendine yeterli görerek azar. Kuşkusuz dönüş Rabbinedir.(abese)

Göklerde ve yerde ne varsa, hepsi Allah’ındır. Şüphesiz ki Allah, hiçbir şeye muhtaç de ğildir; ama herşey O’na muhtaçtır, övülmeye de en çok O layıktır lokman 26

Bu toplumun sorunu Allah’a inanmak değil, Allah’a inanıp ta onu yok sayarak dediklerini yapmamaktır.  Dünya’da  Allah’a inanmayan insansan sayısı marjinaldir yani küçüktür. 7.5 milyar insanlık tek tanrı inancına sahiptir ve Allah’a inanır.

 Cehenneme gireceği kesin olarak bilinen İblis ( Şeytan) da Allah’a inanıyor, onu seviyordu … Lakin kibirlenerek;  ‘’Adem topraktan, ben ise ateşten yaratıldım’’  diyerek kibir kulesi oluşturuyor, Allah’ın dediğini yapmayarak asla secde etmem diyordu. Hal bu iken istisnalar hariç  insanlığın sorunu da şeytan’ın sorunu ile örtüşmektedir.

Durum bu iken zenginler, ben kazandım ve şu kadar insana ekmek  aş veriyorum diyerek kendini  imtiyazlı hale getirerek üstün görüyor, rızkın Allah’tan değil de kendisi tarafından verildiğine inanarak neredeyse şirk bataklığına düşmüyor mu? Makam mevki sahibi, ’’ ben bu makama tırnaklarımı kazıyarak geldim’’ diyerek ayrıcalıklı bir teba oluşturuyor mu? Şöhret sahibi, kendini üstün sayarak ayrıcalık  istiyor ve ‘’beni milyonlar beğeniyor sen kimsin’’ diyerek adeta şeytan gibi düşünmüyor mu?

Özetle,  ‘’Ben’’ diyerek egosunun kölesi olan insanlık, kibir hastalığına yakalanarak bir  ‘’HİÇ’’ olduğunu bir gün toprak olacağını unuturken,  hala  kendisini Allah’a değil de tıpkı kendisi gibi bir ‘’HİÇ’’olan insanlığa beğendirmek için çaba harcamaya devam ediyor.

Varsa yoksa kariyer, konformizm,gösteriş,caka,zenginlik,makam,şöhret, ve diğer dünya  nimetleri… Ardından kibir imtiyazı ile teba oluşturup haşa kendini Allah yerine koyma  … İnsanlığın sorunu budur.

Servetler ve çocuklar dünya hayatının süsüdür; ölümsüz olan iyi işler ise Rabbinin nezdinde hem sevapça daha iyi hem de ümit bağlamaya daha lâyıktır. (Kehf 46)  Servet ve çocukları ile övünerek dünya ya aldanan ve dünyayı belki bilinçsiz bir şekilde tapınak haline getirenler, üzerlerine bir de Kibir belasını kattıklarında dini  ritüelleri dört dörtlük yapsalar bile azaptan kurtulacaklarını mı sanıyorlar?

Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez(lokman 18)

Yeryüzünde böbürlenerek yürüme; çünkü sen ne yeri yarabilirsin, ne dağlara boyca ulaşabilirsin. (17/379

Ona: “Allah’tan kork” denildiğinde, büyüklük gururu onu günaha sürükler, kuşatır. Böylesine cehennem yeter; ne kötü bir yataktır o. (2/206)

Fatiha  Suresi’nin mealinde de bahsedildiği gibi ‘’yalnız Allah’a inanıp ondan yardım dileyen ve ona itaat eden sözde kalmıştır. Kur’an’ın temel buyruğu; adalet, eşitlik, eşit paylaşım, kardeşlik, sınıfsız,sınırsız,sömürüsüz,saldırısız, savaşsız bir dünya  kibir kulelerinin enkazı  altında kalmış çırpınmaktadır.

Allah bizi  kibir kulelerinden ve dünya tapınakçılığından korusun. 

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...