logo

ÖPE ÖPE DİLİ KİRLENEN YALAKA TAKIMI

Cemil Öğütcü

Cemil Öğütcü
cemil@sadabadhaber.com


Son günlerde Türkiye’nin gündemine oturan Akrabayı koruyup- kollama sözü bir hayli tartışma konusu olurken, referans hemen her konuda olduğu gibi  yine İslam Dini gösterildi. Bir bakıma maneviyat palavracılığı ile kitleler manipüle edinmek istendi … Lakin hiçbir geçerliliği olmayan bu sözler, geri teperken taban da bulamadı.

Dinin yanı sıra çağdaş dedikleri bu dünyada da bu sözlerin hiçbir geçerliliği yoktur. Dünyayı esasen küresel sermaye yönetip yönlendiriyor. Yani çok uluslu şirketler … Bu şirketlerin yönetim hiyerarşisine baktığınız zaman üst düzey yönetimi, genel müdürler,  ceolar,  müdürler alt yönetimlerde dahi hiçbir zaman ehliyetsiz, bilgisiz, liyakatsiz bir insana rastlayamazsınız.

Küçük bir şirkete telefonlara bakacak bir sekreter dahi alındığında, o firmanın alt kademe yönetimi kılı – kırk yararak bir yığın meziyet arar. Dil bilmesinden, bilgisayar ve halkla ilişkiler eğitimine kadar uzunca bir biyografi ister.

Hal böyle olunca, uygar dünyada da, tüm ilahi dinlerin söyleminde de emanet ehline verilir.

Kur’an’ın temel ilkesi ve insanlara takdimi; adalet, liyakat, ve istişaredir. Kur’an imtiyazı, adaletsizliği, ehliyetsizliği yasakladığı gibi bunların alt yapısını oluşturan istişareye çok önem verir. Öyle ki ; Cenab-ı Allah,  bu konuda elçisini yani peygamberini bile uyarmıştır.

Herkesin bildiği şu ayet açıkça emaneti ehline verilmesi, adil davranılması konusunda kesin bir hükümdür. Asla imtiyaza, yandaşlığa ve akrabayı kollamaya müsaade etmez.

Muhakkak ki Allah, emanetleri ehline teslim etmenizi ve insanlar arasında hakemlik yaptığınız zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Muhakkak ki Allah, onunla (bununla) size ne güzel öğüt veriyor. Ve muhakkak ki Allah, en iyi işiten ve en iyi görendir

Nisa 58

Bu ayetin Mekke’nin fethi sırasında indiği ve peygamberin uyarıldığı ittifakla kabul edilmiştir.

İŞTE O MEŞHUR UYARI

İslâmiyetten önce Kâbe ile ilgili bazı hizmetler belli kişiler tarafından yürütülüyordu. Peygamberimiz Mekke’yi fethettiği gün Kâbe’nin anahtarlarını Osman b. Talha b. Abdüddar taşıyordu. Peygamberimiz bu zatı çağırtarak Kâbe’yi açmasını emretti. Orada hazır bulunan Peygamberimizin amcası Hz. Abbas, eskiden sorumluluğunda bulunan hacılara su dağıtma görevi ile beraber Kâbe anahtarlarının da kendisine verilmesini istedi. Bunun üzerine bu âyet-i kerime (nisa 58 nazil oldu. Peygamberimiz de Kâbe’nin anahtarlarını eskiden beri taşıyan Osman b. Talha’ya vererek:

– Ey Ebû Talha evlâdı, atalarınızdan kalma olan Kâbe kapıcılığı sizde kalmak üzere, işte anahtarlarını alınız, bunu, haksızlık yapmadan hiç kimse sizden alamaz, buyurdu ve anahtarlarını eskiden olduğu gibi aynı sahibine tekrar verdi .O zaman Müslüman bile olmayan Osman b Talha bu adalet mesajı karşısında dayanamayarak Müslüman oldu.

Evet, bu âyet-i kerime emanetlerin ehline verilmesini emrediyor ve ehliyetli olan kimseden emanetin alınmamasını istiyor; insanlar arasında adaletli olmayı emrediyor. Eskiden beri Kâbe’nin kapıcılığı görevini ehliyetle yapmış olan birisinden bu görevin alınarak kendisine verilmesini isteyen Hz.Abbas, Peygamberimizin saygıdeğer amcası olmasına rağmen bu görev, âyet-i kerimenin işâretiyle ehil olan eski sahibinde bir daha ondan alınmamak üzere bırakılmıştır. Âyet-i kerime, devlet işleri için ehliyetin dışında başka bir şey kabul etmiyor. Aklın da kabul ettiği bu değil mi? Eğer maksat kamu işlerinin aksamadan düzenli bir şekilde yürütülmesi ise bu işe ehil olan birisini getirmek gerekir.

Kaldı ki sadece Osman değil çok  sayıda Müslüman, tıpkı Osman gibi bir imtiyaz içersine girerek  Kabe’nin anahtarını almayı beklemişti

ÖPE ÖPE DİLİ KİRLENEN YALAKA TAKIMI

Günümüzde böyle mi? Özellikle yıllardır siyaset kurumu tabanına mecbur olduğu için siyaseti bir ekmek kapısı olarak sunmuş binlerce ehliyetsiz ve liyakatsız insanı devlet kademelerine doldurarak adeta bürokrasiyi tıkamış devlet bütçesini kamburlaştırmıştır. ‘’Bizim adamımız’’ söylemi adaleti çökertmiş, insanları kutuplaştırmış ve devlete küstürmüştür.

Yüzlerce insan tanıyorum özel sektörde kapıcılığa şoförlüğe bile layık görülmeyip yıllarca iş aş bekleyip siyasetçilerin el eteğine öpe öpe dili kirlenen yalaka  slogan takımı, devlet kademelerinde yer etmiş şimdilerde ise kerameti kendinden sanıp kibir kulesi oluşturarak geldiği mahalleyi ve insanları bile beğenmemekte. Daha dün aç açık gezerek elli siyasetçiyi devreye sokan bu takım, kısa zamanda Karun gibi zenginleşmesini de becerdi.

Hiçbir vasıfları olmayan , sivil hayatında hiçbir şey üretmeyen tüm hayallerini devlet kapısına diken bu zevatın imtiyazlarla yönetim erkelerine yerleştirilmesi, elbette Kur’an’ı bir bakışa aykırıdır.Elbette istisnalar vardır.Birikimli, liyakat sahibi insanların kendileri değil, birileri tarafından çekip çıkarılması evladır. Tıpkı Hz. Peygamber’in  HZ. Ömer’in yaptığı gibi..

Artık yıllardır süren bu geleneğe bir son verilmelidir. İktidar dahi olunsa kendi adamım,  evladım, damadım, akrabam, komşum arkadaşım imtiyazları bertaraf edilmeli … Aksi halde bu bakış toplumda bu gün olduğu gibi yer tutar, çürümeyi de beraberinde getirir. Ardından tamiratı güç bir çökme yaşanır

Esenlikler dilerim …

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...