logo

OLUMSUZ ALGI KURBANI MESLEK LİSELERİ

Mustafa Aygün

Mustafa Aygün
mustafaaygun3458@hotmail.com


Hayatımızı idame etmede meslek seçiminin önemi inkâr edilemez.Buna rağmen hem öğrencilerde hem de öğrenci velilerinde olumsuz bir meslek lisesi algısının olduğu bir gerçek.

Teknolojinin gelişimi ile birlikte birtakım meslekler miadını doldururken yeni birçok meslek de ortaya çıkmıştır. Bu durum çalışanları, işleri ile ilgili sürekli bir yenilenmeye ve uyum sağlamaya zorlamaktadır. Ancak ülkemizdeki asıl sorun mesleklerin değişim, dönüşümünden ziyade onlarla ile ilgili algılarımızdadır. Mesleklerin statü sembolü olarak görüldüğü, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki önyargılar, meslek seçiminin önünde bir engel olarak durmaktadır. Oto tamirciliği, tornacılık, kaynakçılık, berberlik, aşçılık, şoförlük, tezgahtarlık, terzilik vb. meslekler bu halkın gözünde muteber meslekler olarak yer almaz.

Meslekleri kategorize eden bu algı kirliliğine karşı Millî Eğitim Bakanlığı, okullar, meslek odaları, iş adamı dernekleri, aileler istihdam ihtiyacını göz önüne alarak harekete geçmelidirler.

Öğrencileri sürekli hareketsizliğe ve oturmaya şartlandıran eğitim sistemimizin masa başı işleri özendirdiği doğru olsa bile bu konuda tek başına suçlu ilan etmek haksızlık olur.Öğrencilerin meslek seçiminde ailelerin etkisi yadsınamaz. Hatta birçok aile- eğitimli dahi olsa- çocuklarına bu konuda baskı yapmakta, çocuğunun istemediği bölümü seçmeye zorlamaktadır.Ancak konumuz bu değil.

Toplumda bazı mesleklere yüklenen aşırı değer aileleri hata yapmaya itmektedir. Öğrenciler ailelerinin etkisinde kalarak doğru meslek tercihinde bulunamamaktadır. Bu durum bazı mesleklerde gereğinden fazla insan yetiştirilmesine dolayısıyla işsizlik sorununa neden olmaktadır. Asıl garip olan ise Millî Eğitim Bakanlığının meslekler konusunda veli bilgilendirme program ve planının olmamasıdır.

Konu hakkında velilerin çok iyi bilgilendirilmesi, sorunun çözümünde büyük önem taşımaktadır. Maalesef okullarımız veli bilgilendirme konusunda son derece yetersizdirler. Meslek seçimi konusunda velilerini bilinçlendiren okul sayısı bir elin parmakları kadar azdır.Okulların bırakın velileri bilgilendirmeyi, öğrencileri bile yeterince bilgilendirememekledir. Nereden mi biliyorum? Öğrencilere hangi mesleği seçeceğini sorduğumda klasik meslekleri sıralıyorlar. Dünyada kaç sektör olduğundan, geleceğin mesleklerinden, meslek seçiminde nasıl hareket etmeleri gerektiğinden haberleri bile yok. Okullar da bu konuda son derece duyarsızdır. Bütün enerjilerini LGS sınavında başarılı olmaya harcamaktadır. Çünkü üst amirlerine karşı başarı kıstasları budur. Mesleki bilinçlendirme ve yönlendirme ise Allah’a emanet.

Ailelerin meslek lisesine karşı olan ön yargılarını besleyen asıl sorumlu ise Millî Eğitim Bakanlığıdır. Okullardaki akademik başarısı en düşük olan öğrenciler, meslek liselerine yönlendirilmektedir. Çocuğunun yetersiz olduğu,hiçbir veli için bu kabul edilebilir bir durum değildir.

Öğrencilerin meslek seçimi ile ilgili bir program dahilinde veli bilgilendirmesi/bilinçlendirmesi yapan okul var mı bilmiyorum.Üniversiteden mezun olmanın meslek sahibi yapmadığını velilere anlatmak zorundayız. Bir veli, üniversite mezunlarının asgari ücretle çalıştırılmasına karşın, meslek lisesi mezunu bir çalışanın ondan çok daha yüksek ücret aldığını, daha kısa sürede iş bulabildiğini bilse, meslek lisesini tercih ettirmez mi? Meslek liselerinin hayata erken hazırlama,iş çevresi edindirme,hayatın gerçeklerini öğretme, sorumluluk kazandırma, daha iyi ücretlerle ve daha kısa sürede iş bulma, gelecek vizyonu oluşturmada diğer liselere göre birçok üstünlüğü velilere anlatılmalıdır.

Millî Eğitim Bakanlığının mesleki yönlendirme ve planlamadaki başarısızlığı da ülkenin genç nesillerinin heba olmasına neden olmaktadır. Bundan kısa bir süre önce özel sektöre sağlık meslek liselerinin önünü açan Bakanlık, planlamayı doğru yapamadığından bu liselerin mantar gibi çoğalmasına neden oldu. Bu liseler ücretli olmasına rağmen o kadar yoğun talep aldı ki bir süre sonra öğrenciler staj yapacak hastane bulunamaz oldu. Dolayısı ile öğrenciler doğru dürüst eğitim almadan bu okullardan mezun oluyordu. Bunun üzerine Bakanlık hastanelerin yatak kapasitesine göre öğrenci kontenjanı vermeye başladı. Bu da çözüm olmayınca sağlık meslek lisesi mezunlarına hemşire yardımcısı unvanı verilerek mezun edilmeye başlandı.

Olumsuz meslek lisesi algısının kırılması için bir plan dahilinde öğretmen, veli, öğrenciyi bilgilendirme ve bilinçlendirme programı hazırlanmalı ve uygulamaya konulmalıdır. Okulların rehberlik servisleri bu konuda yetiştirilmeli ve sıkı takipler sağlanmalıdır.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...