logo

Moskova’da Paris’te Bile Camii Var, Maslak’ta Yok

Cemil Öğütcü

Cemil Öğütcü
cemil@sadabadhaber.com

Geçtiğimiz hafta işim gereği Maslak 1453’e uğradım. Belki bir çok kimsenin bilmediği bir mekan. Mekan derken aklınıza bir Rezidans, AVM gelmesin …   Burası Türkiye’nin ünlü iş insanlarından Ali Ağaoğlu’nun yaptığı koca bir semt.  İsmini ise zannediyorum  İstanbul’un fethinden esinlenerek koymuş. Özetle;  ismi güzel ama ticaret sömürgeciliği için bire bir düşünülmüş  akıl .    Dedim ya burası tek katlı bir avm  ya da Rezidans değil koca bir mahalle … Belki de bu bölgede 10 bin den fazla insan yaşamakta… Gündüz sirkülasyonu ise on binleri bulmakta…. Konut alanları, avm’ler, cafeler, çok yönlü tesisler, restaurantlar aklınıza ne gelirse var. Daire,  dükkan  ve diğer unsurların fiyatlarını söylememe bile gerek yok çünkü ağzınız açık kalır. İçerisinde devasa Nişantaşı Üniversitesi var. Ayazağa  Mahallesi’ne ise tepeden bakarak tam bir Kapitalizm şovu sergilemekte…

Özetle her şey var  ama tek bir şey yok: ‘’Camii’…  Soğuk bir günde namaz kılmak için   1453 içerisinde belki 30-40 dakika cami aradım. Her kime sordum ise yok dedi  Ayaza Mahallesinde var şeklinde cevap verdiler. Sonra aklıma Nişantaşı Üniversitesi geldi ve oraya yönlendim. Üniversite giriş kapısındaki güvenlikçilere burada mescit var mı namaz kılabilir miyim dedim. Onlarda bu gün sınav günü sizi alamayız şeklinde cevap verdiler.  Güvenlik görevlisi kızcağız; ama ilerde ESAŞ  İş Merkezi’’nde  Mescit var 15-20 dakika yürüyün orada namaz kılabilirsiniz dedi. Ben de aynen öyle yaptım. Mescide bir süre sonra ulaştım. İş merkezi güvenlik görevlilerine burada Mescit varmış namaz kılabilir miyim dedim. Onlarda ne deseler: ‘’ Evet mescit var ama sadece Cuma Günleri açık, çok özür dileriz diye cevap verdiler. Özetle Müslüman bir ülkede maalesef namaz kılacak bir yer bulmadım. Aklıma yurt dışı geldi … Yurt dışında  çok sayıda ülkeyi gezen biri olarak söylüyorum: Moskova’da, Paris’te Amsterdam’da, Brüksel’de bile camiler, mescitler  var Müslüman  ülke  Türkiye’nin ve dünyanın gözbebeği İstanbul Maslak 1453’te  bir camii yok. Maalesef Muhafazakar dindarları sömürerek milyarlarca para kazanan  semtin ismini bile 1453 koyan Ali Ağaoğlu, buraya küçücük şık  bir mescit  ya da cami yapamamış çok yazık.

İnatla mescit armaya devam ettim… Dükkan dükkan sordum… Hemen herkes Nişantaşı Üniversitesini tarif ediyordu. Demek ki benim gibi bir çok kişinin başına gelmiş ki, herkes sadece mescidin üniversitede olduğunu biliyordu. Bende tekrar Nişantaşı Üniversite’sine gittim durumu izah ettim. Bu sefer beni okul mescidine yönlendirdiler. Nihayetinde namazı okulda kılabildim. Nişantaşı Üniversitesi,  özel bir vakıf Üniversitesi… Kendilerine teşekkür ediyorum.

Asıl konuma gelirsem: Belediyeler Kentsel Dönüşüm adı altında  bu kadar yerleri birilerine verirken, imar planlarını kolaylaştırırken neden 10 binlerce insanın yaşadığı bu bölgelerde ibadet yeri koymayı mecbur kılmazlar anlamış değilim. İnsanların en önemli ibadethane ihtiyacını  neden gidermezler? Milyarlarca paranın,  rantın döndüğü bu gibi yerlerde mutlaka en önemli ihtiyaçlardan biri olan mabetler için mecburiyet getirilmelidir.

Aynı sorun Vadi İstanbul’da da söz konusuydu. Konutlar,  avm’ otel, cafeler, sosyal donatı alanları, lüks alışveriş merkezleri, spor alanları her şey var, binlerce insan yaşıyor bir tek camii yada mescit maalesef burada da yok. Kaldı ki Vadi İstanbul’un içerinse kadar Metro,  Metrobüs bile gitmekte ama bir camii düşünülmemişti. Vadi İstanbul yönetimi bu baskıya dayanamayarak şimdi şık bir camii inşa etmek zorunda kaldı.   Sağ olsunlar değerli dostlarım Seydi Keleş ve Cevat Söğüt’ün uğraşları ve ön ayak olmakları sonucunda Vadi İstanbul’daki camii bitme noktasına geldi yakında hizmete girecek.

Özetle,  camiler Müslümanların sembolüdür. Bir ülkenin İslam ülkesi  imajını vermesi camii görüntüleri ile olur.  Balkanlarda, Avrupa’da camiler ve İslam mabetlerinin yıkılarak yok edilmesi , İslam’ın izlerinin silinmesi yerlerine devasa kilise ve havraların yapılması boşuna değildir. Ben onun için devasa şık tasarımlı camilerin yapılmasından yanayım. Örneğin Taksim Meydanı’na o güzel caminin inşası hem ihtiyaç hem de sembol açısından çok önemlidir. Koca Beyoğlu semtinden  Galata’ya kadar araya sıkıştırılmış sadece Ağa Cami bulunmaktadır. Oysa ki; Taksim Meydanı’ndan Galata’ya kadar irili ufaklı mezhep çeşitliliklerine göre  onlarca kilse vardır. Bu durum kilise ve havralara karşı çıktığımız anlamını taşımaz ama devasa camilerimiz neden olmasın. Turizm açısından bakıldığında İstanbul  Türkiye’nin 1 numaralı turist ziyaret mekanıdır. İstanbul’un cazibe merkezini ise camiler ve Osmanlı eserleri oluşturmaktadır. İstanbul’a her yıl  gelen milyonlarca turist sadece bu yapıt ve mabetler için gelmektedir. Balık ve kebap yemek için değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülük ettiği  Yeni yapılan Çamlıca Camii, Taksim Camii,  İstanbul Havalimanı’ndaki müthiş cami  sembol açısından çok önemlidir. İnsanların ibadet etmelerinin yanı sıra bu mabetlerin devasa oluşu görsellik açısından çok büyük mesaj vermektedir. Örneğin  İstanbul Havalimanı’na inen tüm gayri Müslim yabancı hatta Müslümanlar için  o girişte yapılan camii çok büyük mesaj vermekte ve direnç göstermektedir.

 Sonuç’ta , dindar insanların kendi öz varlıkları ile  her yere  camii her yere mescit yapması beni mutlu etmektedir. Avrupa’ya ve diğer Hristiyan memleketlerine gittiğinizde Kiliselerin çokluğu ve Çan seslerinin gürültüsünü sizlere ısrarla  hissettirirler . Hal Böyleyken camiden rahatsız olmak diğer gayri milletlerle paralel düşünmek anlamına gelir. )

Sözlerimi şu Ayetler  ve Hadis ile tamamlıyorum:

Müşriklerin, kendi inkarlarına kendileri şahit olup dururlarken, Allah’ın Mescitlerini imar etmeleri mümkün değildir. Onların bütün yaptıkları boşunadır. Ve onlar ateş içinde ebedi olarak kalıcıdırlar.” (Tevbe 17)

b)  “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı kılan, zekatı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar ederler. İşte hidayet üzere oldukları umulanlar bunlardır.” (Tevbe 18)

 “Kim Allah için bir ev inşa ederse (mescit yaparsa) Allah’ta cennet’te onun için bir ev yapar.”  (Buhari, Salat 65,  Müslim,  Mesacid 4) 

Hani  Merhum Bilge Lider Aliya İzzet Begoviç diyor ya: ‘’ İstediğiniz kadar dağlara Haç koyun, Gökyüzüne her baktığınızda Hilal’i göreceksiniz… İşte o Camilerin her biri Hilal’i temsil etmektedir.

Allah tüm Milletimizi ezansız, bayraksız ve vatansız bırakmasın

CEMİL ÖĞÜTCÜ

22/01 /2020

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...