logo

Kağıthane’de Belediye Başkan Adayı Kim Olur!

Ömer Şafak

Ömer Şafak
omer@sadabadhaber.com


Yerel seçimler Türkiye’nin gündemine girdi.  Yaklaşık 1 yıl sonra seçimler yapılacak. Şimdiden stratejik planlar yapılmaya başlandı. Anketler, aday adayları daha şimdiden medyanın gündemine oturdu. Nabız yoklayanlar, medya aracılığı ile sesini duyuranlar her türlü kulis çalışmalarıyla zemin hazırlayanlar bir bir  kendini göstermeye başladı.

Kuşkusuz bugünkü şartlarda kamuoyu yoklamalarına göre yerel seçimlerin Favorisi Ak Parti… Başbakan   Recep Tayyip Erdoğan ve kurmaylarının seçimlere çok önem verdiği ortada. Ak Parti’nin genel seçimlere oranla yerel seçimlerde daha düşük oy aldığı bilinmekte… Bunun farkında ve bilincinde olan Başbakan, her türlü atraksiyonları yaparak herkesle uzlaşarak seçimlere gitmek istemektedir. Hal böyle olunca da karşısında sadece CHP’yle uğraşmak istemekte seçmeni iki kutuplu hale getirerek ayrıştırmanın çabası içerisine girmektedir.  Daha açıkçası; Başbakan’ın tüm stratejisi Cumhurbaşkanlığı seçimleri içindir. Başbakan yerel seçimlerle, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin provasını yapacaktır. Böyle olunca bir tane bile oy zayi etmemenin hesabını  şimdiden yapmaktadır. Partinin kapılarını sonuna kadar aralamış, Trenden inenleri bile tekrar trene bindirmeye başlamıştır. Kaldı ki inen bir daha binemez demesine rağmen.

 Başbakan’ı  Kağıthane’de yakından tanıyan  onun siyaset kurnazlığını bu ilçede bilen üç beş kişiden biriyim. Geçmişte çok yakın çalışmalarımız oldu. Biz o zamanlar olayları kendi penceremizden teşkilat ve taban mantığıyla değerlendirirken o, fotoğrafın tamamına bakarak değerlendirirdi. Hatta geçmişte belediye başkanlığı yapan bir arkadaşımızı çeşitli nedenlerle istemediğimizi kendisine defalarca söylememize rağmen o zamanki  konjöktürde  kendisi de istememesine  rağmen  ‘anketlerde o çıkıyor işinize bakın’  diye defalarca bizi geri çevirmiştir. Yani sayın  Başbakanın il başkanlığı döneminden bahsediyorum.

Buradan yola çıkarak; Başbakanın siyaset hayatında en önem verdiği çalışma anketlerdir. Kendisi anketlere göre sürekli yol haritasını çizmiştir. Yani anket onun temel prensibidir. Kaldı ki geçen dönem yerel seçimlerde  bir yanlışlık yaptığını, teşkilat ve milletvekillerini dinleyerek  bazı bölgelerde hatalar yaptığını vurgulamaktadır. Bu olaya en güzel örnek Urfa’da ki Fakı Baba seçimidir.

  Bizler taban siyasetçileri olayları  değerlendiriken bulunduğumuz konumu ve konumdan değerlendirmeler yaparak yüzlerce dedikodu üretiriz. Asla değişik perspektiften olaylara bakamayız. Teşkilatın tabanı olarak kendimizin tek yetkili olduğunu,biz olmazsak hiç bir şeyin olamayacağının yanılgısına düşerek ahkam keseriz. Patronları unutarak kendimizin karar verici olduğunu zannederiz. Sloğan hamalı, Partinin gönüllü işçileri olduğumuzu hep unuturuz. Halbuki  özellikle kitle partileri yani üst taban, alt tabanı çok ta önemsemez. Kitle partilerinde iktidara  teşkilat  gücüyle gelinmez Hal böyle olunca yukarıdakiler aşağıdakileri umursamadıkları gibi zaman -zaman gaz alma operasyonları yaparak dinliyor gibi görünürler.

ŞİMDİ  GELELİM  KAĞITHANE  ÖLÇEĞİNE:

Siyasette peşin konuşmak acemiliktir. Çünkü konuştuğun her şey seni bağlar ve gölge gibi takip eder. Sarfettiğin sözleri halk her platformda yüzüne vurur. Bu durum siyasetçiyi kısa vadede bir yerlere getirse de itibarsızlaştırır.

Kağıthane’nin yerel siyaseti yıllar boyunca çok hareketli olmuştur.İlginç bir yapısı vardır bu ilçenin..  İnsanlar özellikle de   bu beldenin siyasetçileri birbirlerinin arkasından akla gelmedik olumsuz konuşmalar yapar, on türlü tazgahlar  kurar;  birbirleriyle karşılaştıkları zamanda sanki kardeşinden daha yakınmış gibi sarılır, öpüşür samimi muhabbet ederler… Bu ilçe de asla küslük olmaz.

Özellikle Kağıthane’de sayıları 200-300’ü geçmeyen sözde siyaset  cambazları  kahvelerde, cafelerde, derneklerde, ofislerde ve çeşitli platformlarda sürekli kulis yaparak dedikodu üretir her gün bir belediye başkanı adayı tespit ederler. O  gidecekmiş bu gelecekmiş, duyduğum habere göre, aldığım bilgiye göre, çok önemli üst düzey birinin söylediğine göre… Göre, göre göre…   Sanki mübarekler başbakanın ya da liderlerinin beynini okuyor. Bu kulisleri yapanları sayıları 300-500 kişiyi geçmediği gibi tüm Kağıthane’nin de bu olaylara odaklandığını zannederler. 400 bin nüfuslu Kağıthane Halkının başka bir işi yokmuş gibi kendi ürettikleri dedikodulara da zamanla kendileri de inanmaya başlarlar. Ama işin aslı hiç öyle değildir. Formülü verdim. Ak Parti  Anketini yapar mevcut belediye başkanının önemli bir kusuru yoksa anketlerden de iyi çıkıyorsa yoluna devam eder. Kaldı ki Benim tanıdığım Başbakan Gayri Müslim Bir insan bile anketlerde zirve bir potansiyelle çıkıyorsa onu aday gösterir

 Yaptığım bu yorum bazılarına ters gelebebilir, onları da mazur karşılarım. Hesapları ve hedefleri vardır doğaldır da çünkü siyaset hedefe varmak için yapılır. Ben bu yazıyı kimseyi övmek, kimseyi de kızdırmak için yazmadım en azından şu an için benim bu alanda bir hedefim yoktur. Her zaman Kendime Fatiha Suresini dustur edinmiş birisiyim… Kimseyi takmam,  yanlış gördüğüm, kullanıldığım yerinde kapısını tekmeler çıkarım.

İKİ ÖNEMLİ ANKETTEN DE BAHSETMEDEN GEÇEMİYECEĞİM

Çok sağlam aldığım bilgilere ve incelediğim anket dökümanlarına göre Ocak 2013 de  yapılan anketlerde Kağıthane Belediyesi’nin durumu iyi görünüyor. Türkiye’nin tanınmış güvenilir seçim sonuçlarını her zaman doğru tutturan iki anket firmasının oranları da birbirleriyle örtüşüyor. Karasızlar dağıtıldığında belediye başkanı Fazlı Kılıç’ın oy oranı yüzde 61.5 olarak görünüyor.Belediyeden memnuniyet ise yüzde yetmişleri aşıyor.Yüzde 61.5 oy vereceğiz diyen deneklerin oranı… 3 bin kişi üzerinde yapılan anketlerde Fazlı Bey’in halkla ilişkileri ön plana çıkıyor. Belediye çalışmalarında ise Tarihi çalışma ve projelerin oranı beğenilerek yüksek oranda görünüyor. Genelde İstanbul’ da Ak Partili belediyelerin oranları yüzde 50’yi geçiyor Sadece Anadolu yakasında iki belediye hariç. Spekilasyon  olmasın diye isim vermeyeceğim. Sarıyer Belediyesi’ni Ak Parti’nin kazanacağı ifade ediliyor ama  buğünkü şartlarda durum hiç de öyle değil. Sarıyer de CHP  hala güçlü.

İstanbul’da en başarılı Belediye başkanı  yüzde yetmiş oranıyla Mustafa Sarıgül … Sarıgül’ü  Ak Partili  Fatih, Esenler, Bayrampaşa, Bağcılar,  Çekmece, Kağıthane Sultanbeyli Belediyesi takip ediyor. Anketlerde istisnalar hariç, CHP’li belediyelerde durumlarını muhafaza ediyor.

Sonuç; ben burada siyasi arenaya minarenin dibinden  değil  tepesinde bakmaya çalıştım. Çünkü minarenin tepesinde her yer görünür. Başbakan’ın son hamlelerine bakıldığında daha mantıklı bir bakış açısı geliştirilir. Urfa da tirenden inen Fakı Baba’yı geri getirdiğine göre, Yalova da kendisine en sert Muhalefeti yapan bağımsız belediye başkanını partisine kattığına göre , hiç başbakan macera arar’mı?

Önümüzdeki makalemi diğer partilerin Kağıthane adaylarına ayırarak değerlendirmeler yapacağım.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...