logo

HASTANE KAPISI YERİNE KÖŞK KAPISINA KOŞANLARIN TASFİYESİ

Cemil Öğütcü

Cemil Öğütcü
cemil@sadabadhaber.com


” ‘’Siyasette uzun süreli dostluk ve düşmanlıklar olmaz’’ diye önemli bir laf vardır. Ayrıca Evrenin boşluk kabul etmediği tek şeyin siyaset olduğu söylenir. Bu cümleler çok doğru olduğu gibi  bugüne kadar da geçerliliğini sürdürmüştür.

Hz. Peygamber vefat ettiğinde naşı ortadayken mübarek cesedinin yanında amcasının oğlu Ali, amcası Abbas  ve 20’ye yakın aile efradı vardı. Tüm Müslümanlar Sakife  denilen gölgeliğe  koşmuşlardı. Daha peygamber defnedilmeden kavga başlamış Hazreç ve Evs kabileleri birbirine girmiş; lider bizden olacak diye mücadele etmişlerdi. Dört halifeden peygamberin en yakın arkadaşları, Hz. Ali hariç Hz. Ömer,Hz.  Osman ve Hz. Ebu Bekir oradaydı. Sonuçta uzatmayacağım; Hz. Ömer’in girişimleriyle Ebu Bekir’in liderliğine, devlet başkanlığına diğer ifadeyle Halifeliğine karar kılındı.

Alemlerin efendisi, sevgilisi, son uyarıcı, müjdeleyici, tebliğci bir peygambere; en yakın arkadaşları ve ümmeti  böyle yapabiliyorsa gerisi Laftır, hikayedir.

İşte onun için deniliyor ki; ’Siyasette uzun süreli dostluk ve düşmanlıklar olmaz’’ bu söz çok doğrudur … Asırlardır siyasi arenada işler hep böyle yürümüştür. Elbette siyasi birliktelikler anlaşmalar, insan ilişkileri olabilir. Bu durum siyasetçilerin birbirleriyle  samimi ve ihlaslı kardeş olduğu anlamına gelmez. Kaldı ki Osmanlı Saltanatının durumu bu cümleye en güzel örnek teşkil etmektedir. O; Dünyaya hakim olan sultanlar, iktidarları için kardeşlerini, oğullarını hunharca acımasız bir şekilde öldürürken siyasetin ne derece acımasız olduğu realitesini ortaya koymaktadır. Bugüne gelindiğinde; tartışılan sayın  Erdoğan ve Gül ayrışması da aynıdır. Başbakan Erdoğan, açıkça Abdullah Gül’e kapıları kapatmış yeni dönemde mecbur olmadığı müddetçe Gül’ü istememektedir. Kimsenin kimseyi kandırmasına, kardeşlik sloganları atmasına gerek yoktur. Bu işler ilk işaret fişeklerini gezi olaylarında, Cumhurbaşkanlığı süresinin 5 yıla indirilmesi  ve mevcut Cumhurbaşkanının  bir kez seçilmesi çabalarında ortaya çıkmış o zamanlar ilk raundu Gül kazanmıştı. Hatırlanacağı üzere Sayın Erdoğan, bir ara ciddi bir rahatsızlık geçirmiş, 10-15 gün hastanede yatmış kimseye gösterilmemişti. İşte o süreçte Ak Parti’nin çok sayıda vekili hastane yerine, köşk kapılarını aşındırmış, Abdullah Bey için biat tazelemeye gitmişlerdi. Sayın başbakan, iyileştikten sonra toparlamış, tıpkı gezide olduğu gibi yeni mevzilere savrulanları tespit etmişti.

Şimdi sayın Erdoğan, sağa sola savrulanları imha tasfiye  ediyor  … Adeta partisinde bir devrim yapıyor. Yeni bir ekip kuruyor ..  Başarabilir mi, bilemiyorum.  Hal bu iken Ak Parti’de sular ısınmaya başlar mı çok zor…  Çünkü bu parti sitemi oturtturmuştur. Düşünün ki 19 milyon yetişkin insan  devletten direk maaş alarak bir şekilde sebepleniyorsa, mevcut durumunu rizk’e atar mı? Kaldı ki Muhafazakar kesimin gideceği bir yerde yoktur .. Bireysel haklarının tamamını almış, ritüel ibadetlerini özgürce açıkça yaparken yıllardır kangrenleşmiş başörtüsü ve kamuda yapılanma  kazanımlarına da ulaşmıştır. Muhafazakar geniş halk kitleleri ekonomik olarak rahat olmasa bile  mevcut iktidar erkini benimsemiş kendi konumunu da bu yörüngeye oturtturarak iktidarın sahibi benim diye caka sanmaktadır.Hal bu iken Davutoğlu gibi İslami motifleri üzerinde taşıyan bir lider figürü bu toplumu ve muhafazakar tabanın birlikteliğini sağlayacaktır.

GÜL’ÜN DURUMU NE OLUR

Abdullah Gül’e gelince; Sayın Cumhurbaşkanı mevzisini  koltuktayken yada yeni bırakmışken medyanın henüz ilgisi varken,  kaybetmek istemiyor.  O da yarın ilginin biteceğini bildiği için tüm atraksiyonlarını yapıyor.  Sayın Abdullah Gül, elbette güçlü bir figür. Lakin siyaset öyle acımasız ki, mevzii kaybettiğinde birkaç yıl sonra ‘’Abdullah Gül;’’ o da kimdi denilebilir.

Sonuçta şu sıralar Abdullah Gül gündemden düşmemeye çalışıp her türlü siyasi eforu sarf edecektir. İşi zor olsa da mücadeleyi bırakmayacaktır. Tasfiyeye uğratılan ekip, 73 ler harekatı, 3 dönemlikler, Gül’ün, etrafında toplanması muhtemeldir. Gül’ün yeni liderliği için bir müddet sıkı trafik akışı sağlanacak ondan siyasi ikbal bekleyenler ya parti kurmasını isteyecek ya da Ak Parti’yi ele geçirmesi için ikna gayretlerine girecektir. Bu girişimlerde normaldir ve siyaseten doğaldır. Lakin Ahmet Davutoğlu  gibi bir figürün ortaya çıkması Abdullah Gül ve başbakanlık, Genel Başkanlık bekleyen diğer isimlerin  işlerini zora sokmuştur. Çünkü Davutoğlu’nun artıları kişisel kariyeri, birikimi, tecrübesi, tanınırlığı diğerlerinden fazla olduğu gibi dış destekte sözkonusudur. Hal böyle olunca Ak Parti uzun süre Davutoğlu’na emanettir. İktidarı elinde bulunduran Yeni cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zaten yeni oluşum ve atraksiyonlara izin vermez zemin hazırlamaz.

Abdullah Gül ise sadece beklemekle yetinecektir.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...