logo

Fikir Üretemeyenler, Küfür Üretiyorlar

Cemil Öğütcü

Cemil Öğütcü
cemil@sadabadhaber.com


Son zamanlarda sosyal medya üzerinden özellikle siyasi arenada akıl almaz çirkin ifadeler doğrusu vicdan sahibi hemen herkesi tiksindiriyor. Bir kısım sözüm onlara  lümpen zevat,  adeta hakaret ve küfür yarışına girerken sosyal medya üzerinden racon kesiyor.

. Fikir üretemeyen sadece küfür üretir. Partiler din, liderler ise asla peygamber değildir. Birbirine hakarette yarış edenlerin zaman içerisinde nasıl bir araya gelerek dost olduklarına siyasi arenamızda sıkça rastlamak mümkün. Küfür dilini kullananların şartların ve konumların değişmesiyle birlikte  hakaret ettikleri yapılara karşı nasıl  esas duruşa geçtiklerini  bilmeyenimiz yoktur. İstisnalar hariç  ideolojik fraksiyonların bir kısmının  terminolojisinde ‘’Hainlik’’ diğerinde ise dönek kavramları her zaman moda olmuş tabanları etkilemiştir. Bu dil bazen kısa dönemde politik açıdan fayda sağlayabilir ama uzun vadede kin ve nefreti de beraberinde getirerek kardeşlik hukukunu bozar. Bir de bu dilin ve reddiyenin moda tabirle muhalefet etmenin Allah katında hesap günü olduğu unutulmamalıdır. Aynı dinden, aynı mahalleden, aynı soydan  insanların birbirlerini, kafirlikle, firavunlukla, diktatörlükle, siyonistlikle  itham etmesi ne acı bir şeydir. ‘’Haşa’’…  Kendisini Allah yerine koyarak ufacık dünyalık menfaatleri için kardeşlerini ya da herhangi birini bu tip ağır sözlerle hatta küfürle itham etme görevi peygamberlere bile verilmemişken,  ‘’ bizler kim oluyor; ya da hangi dinin mensuplarıyız’’ düşünmek durumundayız.

Velev ki ; muhalefet ettiğiniz, mücadele içine girdiğiniz insanlar Müslüman olmasa bile;  bu hakaret ve küfürleri asla din adına ve evrensel ahlak kurallarına göre yapamazsınız. Kuran, bu konuda açıkça şöyle beyan etmektedir.

Onların Allah’tan başka yalvardıkları tanrılarına hakaret,  küfür etmeyin ki, onlar da cahillik ederek hadlerini aşıp Allah’a hakaret etmesinler! Böylece her ümmete, yaptıkları işi güzel gösterdik. Sonra dönüşleri yalnız O’na olacak ve O da yaptıklarını kendilerine bir bir bildirip karşılığını verecektir.” (En’am, /108)

Bu konuyu neden gündeme getirmek istedim? Facebook  hesabımda 5 bin takipçim var. Her fraksiyondan, partiden,mezhepten,  etnik kökenden, ideolojiden, değişik dünya görüşlerinden arkadaşlarım, tanıdıklarım ve dostlarım var. Bazıları oldukça seviyeli tartışmalar yaparken, bazıları ise çirkin,  bir o kadarda edepsiz paylaşımlarda bulunarak adeta kendi ufak  çıkarları için kin ve nefreti körüklüyorlar. Elbette kimse kimsenin fikrine katılmak saygı dahi duymak zorunda değildir.  Ancak vakarlık, fikre ve  düşünceye karşı fikirle cevap verilmeyi gerektirir. İkna yöntemine baş vurularak öğretici olunmalıdır. Küfür edilerek bir yere kimse bugüne kadar varamamıştır.

Bu olumsuz durum hem dini İslam’a , hem ülkeye hem de toplumsal barışa zarar verirken Allah korusun ülke bekasının altını dinamitlemek gibidir. Toplumların ahlakı, barışı, beraberce kardeş içerisinde yaşaması bir ülkenin çimentosudur.

Kardeşlik iklimine çok muhtaç olduğumuz şu günlerde özellikle sosyal medya üzerinden yapılan saldırı ve fütursuzca yapılan ahlak dışı tavırlar terk edilmelidir.

Hz Peygamberin metodu;  sadece güzel Ahlak, Adalet, Liyakat, Meşveret  ve Maslahattır. Benim düşünceme göre de  İslam’ın 5 temel şartı da bunlardır.

Allah peygamberi Musa’ya bile : Firavunu kast ederek  Git  «Ona yumuşak söz söyle, umulur ki o öğüt alıp düşünür ya da içi titrer, korkar.» demiştir.  Taha 44

Durum bu iken, bizlerin gidecek bir yeri de yoktur. Bizim bizden başka dostumuz ise hiç yoktur. Son Suriye Harekatı’nda bu durumumuz açıkça deşifre edilmiştir. Ülke ve millet olarak  yalnız bırakılmış olup istisnalar hariç tüm dünya HAÇ’ın  etrafında toplanmıştır. Onun için toplum olarak üsluplarımıza özenle dikkat etmek durumundayız. Mezhepsel, etnik ve ideolojik ayrışmaları terk etmeliyiz.  Ateş çemberinin etrafında birbirimize sahip çıkarak kardeşlik iklimini zirveye çıkarmak mecburiyetindeyiz.

 Aksi halde  çok defa tekrarladığım ve beğendiğim Yunus Emre’nin dediği gibi ‘’bölüşürsek tok, bölünürsek yok oluruz’’.

Mevlid Kandilimiz  Mübarek olsun

7/11 2019

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...