logo

DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE CORONA

İbrahim Dülgar

İbrahim Dülgar
ibrahim@sadabadhaber.com


Bugünlerde pandemi kelimesini sık sık duyuyoruz.”Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın ve çok fazla insanı tehdit eden bulaşıcı hastalılara pandemi denilmekte”.O halde corona için de pandemi kelimesini kullanabiliriz.

Bu corona pandemisinin 2003 yılında Fransa’da patentinin alınması virüsün labaratuar ortamında üretildiği ve aşısının muhtemeldir hazır olduğu söylenebilir.Neden 2020 beklendi muhtemeldir  5g teknolojisi,quantum bilgisayarlar,yapay zeka vs. derken dijital dünyanın alt yapısının şartlara uygun olduğu için seçilmiş olabilir.

Bugün 26 03 2020 itibari ile okullar ,spor müsabakaları, avm ler, berberler, kıraathaneler, camiler,Kapalıçarşı faaliyetlerini durdurmuş olup ,hükümet bir dizi önlemler almıştır. Bu kararlara harfiyen uymamız gerekmektedir.

Dünyada neler oldu ?

1 – Corona öncesi İngiltere Kraliyet ailesi,IBM,Harley Davidson vs. gibi ünlü firmaların yaşlı CEO ları istifa edip  kendilerini sakladılar.

2-  İngiltere ,Hindistan ,Pakistan ,Bangaldeş ,Endenozya ve Mısır gibi nüfusu yoğun ülkeler corona virüsünü doğal seleksiyona bıraktılar.Hatta Endonezya’da fiziki mesafeye dikkat edilmeksizin corona def duasına çıktılar.Sonrasında ise İngiltere ve Hindistan’da sokağa çıkma yasağı dahil çok sert önlemler alındığı görüldü.

3 – Dünya tedarik sistemi felç oldu.

4 – Dünya finans sektörü çöktü.

5 – Japonya merkez bankası sürekli teminat veriyor.

6 -Çin 4 aydan beri piyasaya likidite veriyor.

7 – Türkiye alacağı vergiyi öteliyor

8 – Çin krizi fırsata çevirdi ülkedeki yabancı sermayeyi  satın alarak daha da kuvvetlendi

9 -ABD 2 trilyon,Almanya 1 trilyonluk paket açıkladı

Sonuç

HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK.YENİ DÜNYA DÜZENİNE GEÇİLECEK.

1 – Uzaktan eğitim ,uzaktan alışveriş

2 – Dünya tek merkezden yönetilecek, tek para sistemine geçilecek

3 – Yapay zeka ve robot kullanımı artacak.

4 -Çin  ve Güney Kore’de insanlara çip takılmaya başlandı.

5 – Fransa Devrimi ile ortaya çıkan ulus devletler zayıflayacak.

6 -Yapay zeka ,robotlar,quantum bilgisayarlar marifeti ile şoförler ,depocular,doktorlar bankacılar işsiz kalacak ve işsizlik daha da artacak.Ulus devletler ve halkı bu durumu finanse etmek istemezler.

7 – Lgbt özendirilip evlilik out gösterilebilir,şiddet özendirilebilir,uyuşturucu kullanımı artabilir.

Türkiye ne yapmalı?

Üst akıl  tek para biçimine geçerken finansal sistemi çökertmeden mevcut alacaklarını teyit  edecek.Bu noktada hükümetimiz uyanık olup;

1 – Yerli tohum,yerli tarım politikaları oluşturarak dünyada ulaşımı zor olan doğal gıda konusunda rol model bir ülke olabiliriz.Bu Pandemi ile şeker pancarının ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı.Bir kez daha anladık.

2 -Paraya hukuki güvence verilip aşı,ilaç ve hastaneler konusunda dünya çapında yatırımcının dikkati çekilerek ciddi sağlık yatırımları yapılabilir.(Almanya’da hastanelerdeki kamu payı % 80.)

3 -İnsana değer veren politikalarda yukarıda belirtilen tarım ve sağlık ile ilgili beklentiler öncelik almakla beraber,tabii ki teknolojik yatırımlarda beklenmektedir.(Cumhuriyet dönemindeki  uçak,otomobil yapımındaki dış etkenlerin engellemesi aklımızın bir yanında kalması lazım.)

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...