logo

DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE CORONA

İbrahim Dülgar

İbrahim Dülgar
ibrahim@sadabadhaber.com


Bugünlerde pandemi kelimesini sık sık duyuyoruz.”Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın ve çok fazla insanı tehdit eden bulaşıcı hastalılara pandemi denilmekte”.O halde corona için de pandemi kelimesini kullanabiliriz.

Bu corona pandemisinin 2003 yılında Fransa’da patentinin alınması virüsün labaratuar ortamında üretildiği ve aşısının muhtemeldir hazır olduğu söylenebilir.Neden 2020 beklendi muhtemeldir  5g teknolojisi,quantum bilgisayarlar,yapay zeka vs. derken dijital dünyanın alt yapısının şartlara uygun olduğu için seçilmiş olabilir.

Bugün 26 03 2020 itibari ile okullar ,spor müsabakaları, avm ler, berberler, kıraathaneler, camiler,Kapalıçarşı faaliyetlerini durdurmuş olup ,hükümet bir dizi önlemler almıştır. Bu kararlara harfiyen uymamız gerekmektedir.

Dünyada neler oldu ?

1 – Corona öncesi İngiltere Kraliyet ailesi,IBM,Harley Davidson vs. gibi ünlü firmaların yaşlı CEO ları istifa edip  kendilerini sakladılar.

2-  İngiltere ,Hindistan ,Pakistan ,Bangaldeş ,Endenozya ve Mısır gibi nüfusu yoğun ülkeler corona virüsünü doğal seleksiyona bıraktılar.Hatta Endonezya’da fiziki mesafeye dikkat edilmeksizin corona def duasına çıktılar.Sonrasında ise İngiltere ve Hindistan’da sokağa çıkma yasağı dahil çok sert önlemler alındığı görüldü.

3 – Dünya tedarik sistemi felç oldu.

4 – Dünya finans sektörü çöktü.

5 – Japonya merkez bankası sürekli teminat veriyor.

6 -Çin 4 aydan beri piyasaya likidite veriyor.

7 – Türkiye alacağı vergiyi öteliyor

8 – Çin krizi fırsata çevirdi ülkedeki yabancı sermayeyi  satın alarak daha da kuvvetlendi

9 -ABD 2 trilyon,Almanya 1 trilyonluk paket açıkladı

Sonuç

HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK.YENİ DÜNYA DÜZENİNE GEÇİLECEK.

1 – Uzaktan eğitim ,uzaktan alışveriş

2 – Dünya tek merkezden yönetilecek, tek para sistemine geçilecek

3 – Yapay zeka ve robot kullanımı artacak.

4 -Çin  ve Güney Kore’de insanlara çip takılmaya başlandı.

5 – Fransa Devrimi ile ortaya çıkan ulus devletler zayıflayacak.

6 -Yapay zeka ,robotlar,quantum bilgisayarlar marifeti ile şoförler ,depocular,doktorlar bankacılar işsiz kalacak ve işsizlik daha da artacak.Ulus devletler ve halkı bu durumu finanse etmek istemezler.

7 – Lgbt özendirilip evlilik out gösterilebilir,şiddet özendirilebilir,uyuşturucu kullanımı artabilir.

Türkiye ne yapmalı?

Üst akıl  tek para biçimine geçerken finansal sistemi çökertmeden mevcut alacaklarını teyit  edecek.Bu noktada hükümetimiz uyanık olup;

1 – Yerli tohum,yerli tarım politikaları oluşturarak dünyada ulaşımı zor olan doğal gıda konusunda rol model bir ülke olabiliriz.Bu Pandemi ile şeker pancarının ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı.Bir kez daha anladık.

2 -Paraya hukuki güvence verilip aşı,ilaç ve hastaneler konusunda dünya çapında yatırımcının dikkati çekilerek ciddi sağlık yatırımları yapılabilir.(Almanya’da hastanelerdeki kamu payı % 80.)

3 -İnsana değer veren politikalarda yukarıda belirtilen tarım ve sağlık ile ilgili beklentiler öncelik almakla beraber,tabii ki teknolojik yatırımlarda beklenmektedir.(Cumhuriyet dönemindeki  uçak,otomobil yapımındaki dış etkenlerin engellemesi aklımızın bir yanında kalması lazım.)

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÜZEL OLAN GEÇMİŞE ÖZLEM..

    24 Temmuz 2024 Köşe Yazıları

    Sevgili okurum. Bu yazımızda, geçmişte ve günümüzde yaşanılan, komşu ve komşuluk ilişkilerine değinmeye çalışacağız. Bu konuyu, hemen her zeminde vurguluyor ve geçmişe özlem duygularımızı dile getiriyoruz. Önceki yazılarımızda olduğu gibi, bir takım örnekler vererek, mevcut ve gelecek nesillere, yaşanılan gerçekleri anlatmaya çalışıyoruz. Bu gerçeklerden hareketle, insani görevimizi yerine getirdiğimize inanıyoruz. Evet; toplum içindeysen, birlikte yaşama bilincine ulaşmış olmanız gerekiyor. Paylaşmayı bilmen gerekiyor. Saygıyı ve muhabbeti bi...
  • 20 Haziran 2024 Köşe Yazıları

    Mezarlıklar Vazgeçilmez Diye Anılan İnsanlarla Doludur Zamansız gelme ve zamansız gitmeler her zaman insanoğlunu üzer. Dünya gelmelerle,  gitmelerle dolup boşalıyor.  Tüm canlılar doğuyor, gelişiyor büyüyüp sonra da ölüyor. Kural ve kaide Allah tarafından böyle konulmuş. İnsanlık topraktan geldiği için tekrar toprağa dönerek geldiği yerde eşitleniyor.  ‘’Bu vesile ile geçen hafta değerli bir dostumuzu kaybettik, uzun yıllar birlikte hak yolda siyaset yaptığımız, Milli Görüş emekçilerinden Eyüp Doğan kardeşimiz rahmana ...
  • YERLİ VE MİLLİ

    24 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    YERLİ ENERJİMİZ KÖMÜR VAZGEÇİLMEZİMİZDİR Kömür konusunda bir Bilgi hatırlatması yaparak başlamak istiyorum. Ülkemizin birçok yerinde kömür yataklarımız mevcuttur. Bu kömürler genelde genç kömürler sınıfındadır. Genç ve orta linyit grubuna girmektedir. Kömürün yaşıyla alakalı olarak evreleri şöyledir. LEONARDİT-TURBA-GİTYA-GENÇ LİNYİT-ORTA LİNYİT-LİNYİT-TAŞKÖMÜRÜ (Maden kömürü)-ANTRASİT ve en son hali ELMAS’tır. Ülke olarak petrolümüz, doğalgazımız yok ama kömürümüz var. Cenab-ı Allah’ın bizlere sunduğu Kömür nimetini en iyi ve en veri...
  • YOBAZLIK VE YOZLAŞMIŞLIK.

    24 Mayıs 2024 Köşe Yazıları

    İnsanoğlunu diğer yaratıklardan ayıran en önemli özelliklerden biriside geçmişini bilmesi ve ecdadıyla fikir irtibatında olması gerekliliğidir. Hal böyle iken, özellikle benliğimizi yok etmek geçmişimizden uzaklaştırmak, kültürümüzden tarihimizden yoksun bırakmak için on yıllardır senaryolar yazılmakta ve çeşitli zaman ve zeminlerde hayata geçirilmektedir. Bu muazzam çalışma iç ve dış mihrakların ortaklaşa çalışmasıyla başarı elde etmiştir. Dolayısıyla günümüzdeki giyim ve konuşma kültürü işte bu menfi çalışmaların  eseri olmuştur. ...