logo

Camiler ve Tapınak Merkezleri

Ömer Şafak

Ömer Şafak
omer@sadabadhaber.com


Yanıbaşında, evinde yiyecek ekmeği bulunmadığı halde kılıcını çekip sokağa fırlamayanın aklına şaşarım der,  HZ. Peygamberin en yakın arkadaşı, islamı ilk kabul eden 6 kişiden biri Sahabenin yıldızı  Ebuzer Giffari  .

Evinde, yanında aşı ekmeği olmayan aç açık fakir fukara, yoksul ve yetim bir müslümanın durumundan nasıl haberdar olunur?  Kur’an ayetlerinde tüm Müslümanların kardeş olduğu defalarca vurgulanır. Başka ayetlerde neyi infak edeceksin yani vereceksin diye sorulduğunda ihtiyaçtan fazlasını der .  Hz. Peygamber de ‘komşusu aç iken tok yatan bizden değildir diye buyurmaktadır.

İslam dini sosyal bir din olup, yardımlaşma ve dayanışmayı ön plana  çıkararak  herkesi eşitler kimsenin aç açık kalmamsını sağlar. Keza İnsanlar arasında farklılıkların olmadığını üstünlüğün sadece takvada olduğuna vurgu yapar.

     Hal böyle olunca soru şudur: Müslümanlar birbirlerinden, durumlarından nasıl haberdar olacak, nasıl yardımlaşıp, dayanışacaklar…  İşte yardımlaşmanın, dayanışmanın, haberdar olmanın sosyal mabetleri buluşma ve toplanma yerleri mescitler, camilerdir. Cemaatle kılınan namazlarında esas   maksadı budur yani kaynaşmak, dayanışmak, yardımlaşmaktır. Aksi halde Hz. Peygamber günde 5 vakit insanları camiye toplayarak niye  yat kalk yaptırsın ki . 

Camii, cem evi, mescit aynı köklerin bileşenidir. Toplanma yerleridir .  Kökü toplanmaktır. İnsanlar buralarda toplanarak sorunlarını konuşacak, tartışacak, yardımlaşacak.dayanışacak, karnı aç olanlar doyacak. Olan olmayana verecek, hasta ve zor durumdakilere yardım edilecektir. Cami ve mescitler çözüm yerleridir.  Bir gün bir dul kadın Mescit’e gelerek peygamberimize herkesin içinde şöyle haykırır. ‘ Ya Rasulallah’  ben daha dayanamıyorum beni evlendir’ der. Acaba şimdi böyle bir durum olsa nasıl algılanır. İşte camilerin çözüm yeri olduğuna en güzel örnektir. İslam kardeşliğinin temeli camilerde atılır.

  Camiler tapınak merkezleri değildir. Sessiz sedasız girip sadece Namaz Ritüelini  yerine  getirme yeri hiç değildir. Buğünkü camiler maalesef Protestanların kiliseye haftada bir uğrayarak  ritüellerini yerine getirme işlevine benzeştirilmektedir. Bizde de öyle değil mi Cuma günleri camiler dolar İmam Efendinin resmi hutbesi dinlenilerek sessizce mabet terk edilir. Ya da  insanlar tanışmadan, kaynaşmadan, dayanışmadan. 5- 10 dakika görevini yaparak mabedi hızla terk eder. Oysa o Camiye bir insan aç girip yine aç çıkıyorsa, orası cami değil sadece tapınak merkezidir. Günümüzün metropollerinde yapılan camiler gösteriş merkezi konumundadır.  Halbuki çok tenkit edilen Osmanlı ve Selçuklularda tam işlevini yerine getirmese bile Anadolu da camiler yapılırken Külliye şeklinde olurdu. Hemen yanında Aşevi, Hamam, Yurt, Misafirhane, İbadethane ,  okullar, Sübyan Mektepleri.Şifahaneler, Vakıf vs. gibi sosyal  ihtiyaçların tümünü karşılayacak şekilde dizayn edilir insanlar camiye geldiklerinde tüm sorunlarını çözerek ayrılırlar ferah bir ve mutlu bir şekilde olumlu olumsuz  her şeylerinden arınarak ayrılırlardı. Herkesin sorunu masaya yatırılır istişareler yapılır sorunlar çözülürdü. Hatta iktidar ve güç sahiplerinin yaptıkları yanlışlıklar oralarda sorgulanır, hizaya getirilirdi. Sonuçta tekraren o mabetler şifa ve huzur bulma  merkezleriydi . Şimdi ise insanların  birbirleriyle  konuşamadığı sadece tapınak merkezinden ileri gitmeyen yapılar haline geldi.

  Dünyanın en büyük camisi ,    Mescidi  Nebevidir . Yani Medine de ki Hz. Peygamberimizin Mescidi. Orasını Allah Rasulü sadece namaz kılmak için yapmamıştır. Hatta mescit’in içinde ki bir bölüm  ‘ Ashabı Suffe ‘ İslamın ilk Üniversitesi olarak kabul edilir. Hacılar orada namaz kılmak, Kur’an okumak için adeta yarışır.

Ashabı Suffe ne işe yarardı;

Ashab-ı  suffa Hz. Muhammed tarafından Mescid-i Nebevi’nin duvarına bitişik olarak kurulmuş olan ve “suffa” adı verilen gölgelikte yaşayan; genellikle genç, bekar ve yoksul insanların kaldığı yerdi.

Bu kişiler Medine’de ailesi olmayan; ticaret, sanat, ziraat ve başka bir mesleği olmayan, İslam’ı öğrenmeye çalışan insanlardır. Vakitlerini Hz Muhammed’in çevresinde geçirir ve ondan öğrendikleri ayetleri ezberlerlerdi. Kur’an ve Sünnet öğrencileriydiler. Bir yere İslam’ı öğretmek için öğretmen gönderileceği zaman onların arasından seçilirdi.

 Mescidi Nebevi tam bir sosyal projedir. Cihat karaları bile o merkezde alınmıştır. Mescid hem okul vazifesi görmüş hem de devlet oradan idare edilmiştir. Yani Mescidi Nebevi,  misafirhanedir, aşevidir, okuldur, istişare merkezidir çözüm ve şifa yeridir. İnsanların, Müslümanların her türlü ihtiyacını gideren bir yapıdır. Esas camii orasıdır.

Allahın en büyük camisi, evi ise Kabe_i Muazzamadır. Kıblegahımız olan bu mabette yüzbinlerce  insan içine girer Hac İbadeti için tavaf yapar, zemzem su meşrubat içer… Yemek yer, Hurma meyvesi tüketir, ikramlarda yarışılır,  terlikleriyle ayakkabılarıyla girer,  dinlenir Kur’anı yastık yapar uyur sohbet eder yardımlaşır,  kaynaşır,  Tanışır  hatta ticaret anlaşmaları yapar.

O mabette herkes eşitlenir. Dil,  mezhep, ırk, renk, üstünlük, güç, erk, zenginlik, imtiyaz, iktidar, koltuk ortadan kalkar. Herkes eşit bir şekilde İhrama girerek tavaf ve benzeri ibadetleri omuz omuza sırt sırta gerçekleştirir. Haccın başka bir işlevi de , Uluslararası  İslam Kongresidir. Orada ticaret geliştirilebilir anlaşmalar yapılabilir. Müslümanlar arasında kaynaşma ve dayanışma en üst seviyeye  çıkarılabilir. Hac İbadeti de tıpkı Namaz İbadetinde olduğu gibi esas teması dayanışmadır. Herkesin eşitlenmesi tek tapınağın Allah olmasıdır.

 İşte iki sembol camiden mescit’ten bahsettim. Bu iki Muazzama asla tapınak merkezleri olarak kullanılmamakta sosyal ihtiyaçları gidermek Müslümanlar arasındaki dayanışmayı sağlamak kimsenin aç açık kalmasını önlemek için en önemli işlevi yerine getirmektedir. 

 Türkiye’deki cami anlayışına bir bakın. O koca koca devasa yapılan mabetler sadece tapınak merkezi olarak kullanılmakta, büyük israfla, masraflarla yapılan bu yapılar gerçek İslam Dini  için bir misyonu  yerine getirememektedir. Adeta Halkı uyuşturma ve uyutma maerkezleridir.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...