logo

Ak Parti Neden Kaybetmiyor?

Cemil Öğütcü

Cemil Öğütcü
cemil@sadabadhaber.com


Ak Parti Neden Kaybetmiyor?

1991 Yılında Refah Partisi’nin devletle tanışması,  belediye başkanlıklarını kazanmasıyla olmuştu. 1994 Yılına gelindiğinde Refahlı Belediyeler Türkiye genelinde mantar gibi bitmeye başlamış, Yerel yönetim seçimlerinin galibi olmuştu. Yıl 2014 tam 20 yıl geçmiş aynı çizgiden gelen kadroların kurduğu Ak Parti ,ise neredeyse belediyelerin yüzde yetmişini almıştı. İstisnalar hariç Ak Parti’de tıpkı Refah ve Fazilet partilerinde olduğu gibi belediyeleri muhalefete kaptırmayarak neredeyse çeyrek asırdır yerel iktidarın sahibi oldu. Sosyal projelerle fakir- fukaraya sahip çıkan, yapılan yatırımlarla başarılı bir grafik çizen belediye yönetimleri, il ve ilçelere demir atarak her seçimi farklı kazanmaya başladı. Kaldı ki; o zamanlar Milli Görüş karşıtı olan cephenin şu sözü oldukça meşhurdu. ‘’Bunlar çöp, kanalizasyon temizlemeyi iyi beceriyorlar, dokunmayalım belediyecilik yaparak bizlere hizmet etsinler.’’

12 Yıldır Hükümet olan Ak Parti’nin serüveni de tıpkı belediye yönetimine benzemektedir. Hükümet kadrolarının çoğunluğu da zaten belediye yönetimlerinden gelmektedir. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere  çok sayıda bakanların İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yetiştiği unutulmamalıdır.

 NEDEN KAYBETMİYORLAR

Ak Parti sistemi öyle oturtmuş ki bu başarıları teşkilatlara bağlamak çok basit bir gerekçedir. Ak Parti iktidarda kalmanın sistemini 5  temel unsur üzerine oturturmuş halkı alternatifsiz hale getirerek kendisine bağlamayı başarmıştır.

Bir: 12 yıllık Ak Parti Hükümetinden 19 milyona yakın insan direkt olarak bir şekilde maddi olarak yaralanmakta, tıpkı emekli maaşı gibi istikrarlı olarak sebeplenmektedir.

 Az olsun, çok olsun ülkenin her tarafında yaşlısından hastasına, engellisinden yetimine.gazisinden şehit ailesine kadar milyonlarca insan,  böyle bir imkanla geçmiş yıllarda  tanışmamıştır. Hükümet, yaşlı dede ve nineyi maaşa bağlarken onlara bakan ebeveynleri de neredeyse ödüllendirerek maaşa bağlayarak taçlandırmıştır. Yaşlı dede ve nine nin üstelik bez ve ilaç parası gibi önemli giderleri de tedarik etmektedir. Hal böyle olunce özellikle kırsak kesimde nenesinin, dedesinin ağır yükü nedeni ile ölmesini bekleyen ebeveynler, şimdi ölmemesi için dua etmekte bir körpe çocuk sahiplenmesiyle  titreyerek bakmaktadırlar. Çünkü köy gibi bir yerde  böyle bir imkana sahip olmak onları şartsız  olarak Ak Partili yapmaya  yetmiştir. Yani argo ifadeyle olay sadece  duygusaldır. Memlekette ne kadar olumsuz olay varsa onları asla ilgilenmemektedir. 19 milyona yakın bu büyük potansiyel, risk altına girmeyerek mevcut konumlarını koruma pahasın her şeyi kulak ardı ederek Ak Parti’ye sıkı sıkı bağlanmaktadır. Kaldı ki CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, benzer bir vaatte bulunarak ‘’her dar gelirliye 500 TL vereceğim’’ dediğinde kimse inanmamıştır. Ayrıca bu miktarı zaten 19 milyon insan hükümetten almaktadır.  Ak Parti  müthiş bir Piar çalışması ile algıyı değiştirmiş, bu yardım ve paraları sanki devlet değil de Ak Parti veriyormuş gibi vatandaşı  kendisine yönlendirmeyi başarmıştır.

 İki: Aidiyet duygusudur. Yıllarca ezilen hor görülen, ‘’göbeğini kaşıyan adam’’ ifadesiyle küçük düşürülen milyonlarca muhafazakar Anadolu insanı,  mevcut iktidarda kendisini görerek sahiplenmiş, ‘’iktidar artık benim’’ söylemi ile rahatlamıştır. Düşünün ki belediyede taşeron firmasının temizlik işlerinde 1200 TL’ ye çalışan ve geçim zorlukları çeken bir insan bile ‘’dik dur eğilme hepimiz seninle diyerek kefen giyiyorsa’’ bu yılların birikim ve öç alma duygusundan  rövanşizm den başka bir şey değildir. Yıllardır  edinemediği  dini ritüel kazanımlara bir anda sahip olması, 28 Şubat ve daha önceki darbe dönemlerindeki ötekileştirme ve itilmişliğin ardından bir anda rahatlaması, bu kesim için bal ve kaymak olmuştur. İmam Hatipler, başörtüsü, Kuran kursları, Kamu ve Üniversitelerde başörtüsü serbestliği bu kesimin din anlayışı için kafi gelmektedir. İktidarın kimlik, din, ayrıştırma  ve kutuplaştırma  siyaseti geçmişte ezilen milyonlar üzerinde etkili olmuştur. Hal böyle olunca gerisi ayrıntıdır. Kendisi artık Arabesklikten kurtulmuş, Aidiyet duygusunu  seçkin bir konuma oturtturarak iktidarın sahibinin kendisinin olduğunu tanımlamaktadır ve caka satmaktadır. O, 1200 TL Maaş alsa da, o artık önemli  bir kişi, iktidar erkinin bir ortağı dır. Böyle durumda olan milyonlarca insan vardır.

 Üç:  Kadrolaşma ve menfaat. 12 yıllık iktidar süreci uzun bir süreçtir. 2002 yılının genç kuşağı şimdilerde orta yaş ve üstüdür. Ak Parti bu süreçte eğitimden yargıya, polisten teşkilatından,  maliye ve askeri kurumlara kadar büyük ölçüde  kadrolaşmıştır. Zaten uzun yıllar belediyelerin tek hakimidir. Bürokrasiyi eline geçiren Ak Parti’nin, Kamuda çalışan milyonlarca işçisi, memuru, yöneticisi, müdürü, şefi, üst düzey yöneticisi söz konusudur. Uzun yıllar hasretle makam mevki bekleyen insanlar şimdi o makam ve mevkilerin sahibidir. Hem refah düzeyleri yükselmiş, hem de seçkin bir konuma gelerek imtiyazlı olmuşlardır. Kamunun bal, kaymak, ve kebabıyla tanışan imtiyazlı, seçkin milyonlarca insan, bu imkanları asla terk edemez. Onun için sistemin ve Ak Parti’nin devamı için canla başla çalışmakta, yukarıdan gelen talimatları gözleri kapalı olarak uygulamaktadırlar. Müthiş bir birliktelik ve Ak Parti hiyerarşisi, Kamuda da söz konusu olurken, tıpkı parti elamanı gibi çalışmakta ya da çalıştırılmaktadırlar. Böyle bir imkana sahip olan bu kesim asla iktidarın gitmesini istemez aksine var gücüyle çalışır. Devleti tanıyan, her türlü imkanlara kavuşan milyonlarca insan hükümetin en önemli ayakta kalma sac ayaklarından biridir.  Elbette bu insanların bir kısmı  halka hizmet amacı taşıyabilir. Her iktidar şüphesiz kendi kadrolarıyla çalışmalıdır. Lakin emanet ve ehliyet ilkesi unutulmamalıdır. Emanet ve Ehliyet Kur’anda çok önemsenmiş Hz. Peygamber bile bu konuda özel bir ayetle uyarılmıştır

  Dört: Rantçılar ve para kazananların oluşturduğu büyük potansiyel. Eski Başbakan  yeni Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan kısa zaman önce  iş dünyasına azar ve ayar çekmiş, özellikle banka sahiplerine ‘’en çok parayı bizim dönemimizde kazandınız’’ demişti. Sermayeyi, basını ve lojistik gücü elinde bulunduran bu kesim ara sıra süslü demokrasi lafları etseler de esasen Ak Parti’den oldukça memnundurlar. Para kazanıyorlar,  devlet ihalesi alıyorlar, özelleştirmelerden yaralanıyorlar. Hal bu iken, yaşam tarzlarına müdahale olmuyor. Rakısını da içiyor, zinasını da yapıyor, her türlü dünya zevkini de yerine getiriyor. ‘’Beyaz Türkler’’ denilen bu kesimin sadece rahatsızlığı ve kıskançlığı muhafazakar sermayenin de alternatif oluşturmasıdır, başka bir dertleri yoktur. Devlet pastasından muhafazakar kesiminde ortak olmasından dolayı gizli bir kin vardır. Özetle Türkiye’nin kapitalistleri istikrarın bozulmasından yana değiller, aksine Ak Parti ile devam etmek istemektedirler

Birde yatırım yapmış, kredi çekmiş, kredi kartlarına köle olmuş, kendisini Toki gibi kuruluşlara 20 yıllığına ipotek etmiş 20-30 yıllığına  kredilendirilerek esasen kendisinin bir daire kazandığını zanneden, borcu bittiğinde öleceğinden habersiz olan milyonlarca  bağımlı da  bu sayede istikrar bozulmasın, felaketle karşılaşmayalım diye istemeyerekte olsa Ak Parti’ye tam biat etmek zorunda kalmıştır.

Beş: Yapılan hizmetlerde göz ardı edilemez.Ak Parti Hükümeti 12 yıldır hayatı kolaylaştıran hizmetleri yaparken bir kesim tarafından takdir edilmektedir. Duble yollar, hava limanları, köprü ve kavşaklar, okullardaki fiziki çalışmalar, çok sayıda okul ve hizmet kurumlarının inşası, yapılan hastaneler Marmaray, köprü ve tüneller, devasa bir görüntü çizerken, gözle görüldüğü için müthiş bir reklam organizasyonunu da beraberinde getirmektedir. Bu işleri tanıtmaya gerek yoktur. Zaten halk görmekte bire bir temas etmektedir, yaralanmaktadır.

Örneğin bir kalp ameliyatının 15- 20 milyara yapıldığı düşünüldüğünde hastanenin acil kapısından giren bir hasta bu işi bedavaya getirerek hayat döndüğünde şükür etmektedir.

Sonuç: Ak Parti sistemi oturtmuştur. Vatandaşı iç-dış politikalar, İsrail, Amerika ve Avrupa Birliği, göçmen sorunları ideolojik, etnik ve dini söylemler hiç ilgilendirmiyor. Tamamıyla kendi bireysel çıkarlarının durumuna göre konumlandırıyor. Davutoğlu gibi İslami ve muhafazakar motifleri üzerinde bulunduran bir genel başkanla da devam eder.

Bana göre Ak Parti’nin gidişi ancak dış konjonktürle olur. Bu olumsuzlukta bugün için görülmemektedir. Dışarıdakiler de Ak Parti’den memnundur.

Kurban Bayramınızı tebrik eder, esenlikler dilerim

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...