logo

ZEKAT VERMEYENLERE  ORDU GÖNDEREN HALİFE

ZEKAT VERMEYENLERE  ORDU GÖNDEREN HALİFE

Peygamberimiz  S.A.V Vefatından hemen sonra bazı kabileler   Müslüman olmadan önceki geleneğine dönerek  ‘’Namazı Kılarız Ama Zekatı Vermeyiz’’ dediler. Nitekim bir kısmı vermemeye başladı. Peygamberin en yakın arkadaşı, dostu 1. Halife Ebubekir,  Allah’a yemin olsun ki ; ‘’zekatlarınızı alırım, vermeyenlere ordu göndererek savaş açarım’’ dedi.  1. Halife Ebubekir, zekatla ilgili hassasiyetine uyarak bu konuda çok mücadele etti. İtiraz ederek zekat vermeyenlere ordular gönderdi.

İşte zekat böyle bir ibadet…  Zengin olan hiçbir Müslüman bu konuda asla taviz veremez. Dikkat edin Oruç tutmayanlara, namaz kılmayanlara ya da diğer ibadetleri yapmayanlara ordu gönderilmemektedir.  Zekat vermeyenlere savaş açılmaktadır. Çünkü zekat mali bir ibadet olup her fakir -fukaranın zenginden alacağı,  hakkı vardır. İslam tarihinde zekatı ,devlet memurları aracılığı toplanır  fakir- fukaraya dağıtılırdı. Bugün ise böyle bir şey söz konusu değil. Her bir birey kendi mali durumunu hesaplayarak vermektedir. Esasen zekat şartlara göre değişir. Yüz de 2,5 Züğürt’ün zekatıdır. Anlamı  da şudur; Yüzde 39’unu ben yiyeceğim, Yüzde 1’ini de fakir Müslüman  yiyerek köle olmaya devam edecek. Ya da Kapitalizmin devamı, Köleliğin istikrarı için verilen bir miktardır. Bu mantık ya da uygulama Kur’an’ın çok sayıdaki ayetiyle örtüşmemektedir.

Kur’an, kardeş olmayı, adalet ve eşitlenmeyi öğütler. Bir çok ayette; Allah, biriktirmeyi yani Kenz yapmayı yasaklar.  Tevbe 34-35 Ey inananlar! Doğrusu (Yahudi) hahamların ve (Hıristiyan) rahiplerin pek çoğu insanların mallarını haksızlıkla yerler ve (onları) Allah yolundan alıkoyarlar. (Bir de) altını ve gümüşü biriktirip, Allah yolunda harcamayanlar var ya, işte onları pek acıklı bir azapla müjdele! Bunların üzerlerinin cehennem ateşinde kızdırılacağı gün, onların alınları, böğürleri ve sırtları bunlarla dağlanacak (ve:) ‘İşte bu, kendiniz için yığıp-sakladıklarınızdır; yığıp-sakladıklarınızı tadın’ (denilecek).

Bakara 219 Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. De ki: “Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar için (bazı zahirî) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür.” Yine sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “İhtiyaçtan arta kalanı.” Allah, size âyetleri böyle açıklıyor ki düşünesiniz.

Nahl 71Allah kiminize kiminizden daha fazla rızık verdi. Ama kendilerine fazla verilenler, rızıklarını ellerinin altındakilerle paylaşıp da onları bu hususta kendileriyle eşit hale getirmeye yanaşmıyorlar. Peki onlar Allah’ın nimetini inkâr etmiş olmuyorlar mı?

Kur’an mealini defalarca okuyup 342 adet zekat, sadaka infakla ilgili ayet çıkaran ve yukarıda 2,3 ayeti gündeme getiren  bir kardeşiniz olarak diyorum’ki;  acaba yüz de 2.5 bizi kurtaracak mı? Depremin ilk günlerinde bölgeye gittim… Akılların tutulduğu , insanlığın çaresizlik içinde kıvrandığı manzarayı gördüm, zenginlerin dar gelirli insanlarla eşitlendiğine şahit oldum. Bir bölgenin yok olduğunu iç çekerek inceledim.

Orada bizlerde olabilirdik. Onlar bizim kardeşlerimiz… Her şeyden önce insan…  Hal böyleyken zekat vermemek, infak etmemek de  ne oluyor. Eğer Müslüman, Mümin isek  hangi gerekçelerle  savsaklamaya çalışıyor; nerdesin ey Ebubekir  mi dememiz gerekiyor. Zekat toplumsal bir  yardımlaşma, dayanışma  için olanın olmayana vermesi gereken mali ibadet olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Zekat arınmaktır, temizlenmektir. Diğer ibadetleri küçümsemek istemem ama zekatsız mümin olmak  asla  mümkün değildir. Allah mallarınızla, canlarınızla Cihat edin derken yine malı ilk sıraya koyarak bu ibadetin neredeyse ilk sıralara olduğunu  beyan etmiştir. Hakikaten vermek çok zordur ama vermeden de cehennem azabından  kurtulacağını  hiç zannetmiyorum.

‘’Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça  en iyiye erişemezsiniz …’’   ayeti inince Ashab’tan Ebu Talha, Peygamberimiz S.A. S yanına   gelerek  en değerli hurma bahçesini  Allah Rızası için infak ettiğini, onu ahiret azığı yaptığını söyledi. Benzer olaylar yaşanırken ashap en güzel şeylerinden vaz geçerek adeta hayırda yarıştı. Şimdi bu örnekten yola çıkarak abdestli zenginlere söylüyorum:  Yüz de 2.5 bile veremeyenlerin vay haline derken Ebubekir’in ordular göndermesini  çok daha iyi anlamış  bulunmaktayım.

Sonuç: Deprem ortada  … Mübarek Ramazan Ayı  yaptığımız ibadetlerin yanı sıra  yardımlaşma, dayanışma ve hayırda yarış için bulunmaz bir fırsattır. Bizleri kurtaracak olan zekat, sadaka ve infaklarımızdır. Şimdi cömert olma zamanıdır. Özellikle deprem bölgesi unutulmamalıdır. ‘’Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’’ diyen Peygamberimizin sözünü hatırlatarak zenginlerimizin temizlenmesi, arınması dileğimle Ramazan Ayınızı tebrik ederim.

CEMİL ÖĞÜTCÜ

25 MART 2023

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ