logo

Yine Ramazan Namelerle Oyalanıp Durduk

Cemil Öğütcü

Cemil Öğütcü
cemil@sadabadhaber.com

 Yine Ramazan Namelerle Oyalanıp Durduk

“Eğer bir din yetimi korumuyor, kimsesize sahip çıkmıyor, ezilenlerin sesi ve soluğu olmuyorsa yalandır ve afyondur. Bunlar olmadan kılınan namaz, tutulan oruç, gidilen hac, kesilen kurban, ihya edilen kandil geceleri, ziyaret edilen türbeler vesaire… Ebu Cehil’in hacılara su verip de yetimi ve yoksulu görmemesi gibi yalandır, afyondur!”

Ali Şeriati

Ali Şeriati, Ramazan şuurunda olmayanlara ise şöyle der: ‘’Sizin orucunuz yemek vakitlerini değiştirmekten ibaret’’

Değerli dostlar, elbette Ramazan Ayı ibadet ayıdır Kur’an’ı Kerim bu ayda inmiştir. Elbette bolca Kur’an okunmalı, Allah’a karşı zikirde bulunulmalı, namazlar eda edilmelidir. Lakin bu ayın en büyük özelliği bir müddet aç kalarak  tuttuğumuz oruçlarla fakirleri,  yoksulları,  aç – açıkları düşünülerek kendi kendimizi test etme durumumuz söz konusudur.

Allah, kitabında hep vermeyi teşvik ederken sürekli zengin olanları; paylaşmadıkları, bölüşmedikleri için tehdit etmektedir. Çünkü mülkün sahibi odur. Onlarca ayette; ‘’Ben rızkı dilediğime bol verir, dilediğime de kısarım’’ diyerek insanoğlunu imtihana tabi tutmuştur. Hal böyleyken zenginlik sadece insanoğlu için imtihan sebebidir. Cenabı Allah, vermeyenleri, Allah yolunda harcamayanları, yetimi, yoksulu yolda kalmışın haklarını vermeyen zenginleri sürekli ateşe atılmakla, azapla, cehennemle müjdelemektedir. Bu konuda abartmıyorum yüzlerce ayet vardır. Sadece Bakara Suresi’nde infakla, sadaka ve zekatla özetle; vermekle rızıkla ilgili 38 ayet vardır.

İslam emeksiz bir gelirin elde edilmesini yasakladığı gibi, her hangi bir şekilde altın ve gümüşü yani parayı biriktirmeyi ve stoklamayı yasaklar. Aşağıdaki ayetler hiçbir yoruma ihtiyaç göstermeyecek kadar açık ve detaylıdır.

 Ey iman edenler! Bilin ki Yahudi din bilginlerinin ve Hıristiyan din adamlarının birçoğu halkın mallarını haksızlıkla yerler ve Allah yolundan alıkoyarlar. Altın gümüş biriktirip Allah yolunda harcamayanları elem veren bir azapla müjdele!

 O gün bunlar cehennem ateşinde kızdırılıp onların alınları, böğürleri ve sırtları dağlanacak: İşte yalnız kendiniz için toplayıp sakladıklarınız; tadın şimdi biriktirip sakladıklarınızı!  Tevbe 34-35

Görüldüğü gibi  Ayetler, malı biriktirip yığanlar için açıkça cehennemi göstererek azapların en şiddetlisini tanımlamaktadır

Nahl suresi 71. Ayet ise adeta servet sahiplerinin yüzüne bir  tokattır.

Ve Allah, rızık bakımından bir kısmınızı, bir kısmınızdan üstün kılmıştır. Hal böyleyken, rızkı kendilerine fazla verilmiş olanlar, bu rızıklarını elleri altında bulunan işci ve kölelerine verip, onları da geçim bakımından kendilerine eşit etmezler. Peki böyle yapmakla, Allah’ın rızık nimetini bile bile inkâra mı kalkışıyorlar.(nahl 71)

Hümeze suresinin mesajı kimedir dikkatle okuyalım: Mal toplayan ve onu durmadan sayan, insanları arkadan çekiştiren, kaş göz işaretiyle alay eden her kişinin vay haline! (1- O, malının, kendisini ebedileştirdiğini sanır 2) Hayır! Andolsun ki o, Hutâme’ye atılacaktır.  Hutame’nin ne olduğunu sen ne bileceksin? (5) O, Allah’ın, yüreklere işleyen tutuşturulmuş ateşidir. (6-7) Şüphesiz uzatılmış direkler arasında (bağlı oldukları halde) ateş onların üzerine kapatılacaktı.

Değerli dostlar, yüzlerce ayeti burada sizlerle paylaşabilirim. Tüm fakir yoksul yetim ve yolda kalmışların hakları servet sahiplerinin ipoteği altındadır .

Cehennem bekçileri, azap içerisindekilere sorar ; neden buradasınız?  Sizler, peygamberlerin tebliğini almadınız mı diye…  Onlar, aldık;  lakin  bizler namazı kılmayan, yoksulu doyurmayanlardandık  derler. Buna bezer onlarca ayet vardır.

Sonuca gelirsek, vermek, paylaşmak eşit hale gelmek, adil olmak, istişare etmek, emaneti ehline vermek Allah’a şirk koşmamak  neredeyse Kur’an’ın özüdür. Allah’ında temelde istediği en önemli kriterler bunlardır. Ama bizim ilahiyatçılarımız, kurumsal din ezbercilerimiz bunlardan bahsetmeyerek hedef şaşırarak sadece bu güzel İslam dinini ritüellere hapsetmişlerdir.

Ramazan Ayı’nın sonuna geldiğimizde bu senede yine aynı ezberleri dinledik. Menkıbelerin ötesine geçemedik. İstisnalar hariç  bildik Ramazan Namelerle oyalanıp durduk.

Vermeyi, paylaşmayı, bölüşmeyi;  kendimizden alttakilerle eşit hale gelmeyi aklımızdan bile geçirmedik. Tiyatro, uyun ve oynaştan ibaret olan dünyadan vazgeçemedik.

Allah’ın sürekli vurguladığı evlatlar ve mallar sizleri oylar, onlar dünyanın sadece süsleridir uyarısını hep kulak ardı ettik. Zannediyorum bu ramazanı da istisnalar hariç yine boş geçirdik. Allah affetsin

Ramazan Bayramınızı Paylaşmak ve Kaynaşmak Dileğiyle Tebrik Ediyor, Esenlikler Diliyorum

6/6 2018

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...