logo

SOSYAL MEDYAYI KULLANMA KILAVUZU

Derya Deniz Dinç

Derya Deniz Dinç
ddinc@windowslive.com

Günlerdir bu yazıyı yazmak istiyorum. Ne kadar anlatmak istesekte, karşıdaki anlayabileceği kadarını anlayacaktır. Fuzuli’nin ünlü sözü kulaklarımda çınlıyor; ‘’Söylesem tesiri yok, sussam gönül râzı değil.’’ Rahmetli anneannem 50 yıl evvel ilk ev telefonları çıkmaya başladığında, eve gelen saçma sapan sessiz telefonlar, sapıkça istekleri bildiren telefonlar ve komşuların neredeyse evin önünde telefon kulübesi varmış gibi sıra oluşturup telefon sırası beklemeleri üzerine ‘’Deniz, bir gün elbet kullanmayı öğrenecekler’’, demişti. Ben;  2004 gibi başladım sosyal medya kullanmaya ancak 16 yıldır her geçen gün daha kötüye gidiyoruz. Kullanma kılavuzu yok bunun ama mutlaka ciddi yasal düzenlemeler olmalı.

Yalnızca karşı durduğunuz bir siyaset adamı söyledi diye; ‘’İSTEMEZÜK’’ çığlıkları atmak cehaletin en üst boyutudur. İsterseniz 3 üniversite mezunu olun; eğer bunu yapıyorsanız siz gerçek bir cahilsiniz demektir. Neler oluyor ucundan kenarından ele alalım mı?

Bir grup, sosyal medyayı kazanç kapısı haline getirmiş durumdadır. İnstagramcılar, twitter’cılar, youtuber’lar bu işten ciddi paralar kazanmaktadır. Gözümüz yok, Allah daha çok versin. Lakin öyle prototipler ünlü oluyor ki; nasıl prim veriliyor diye düşünmeden edemiyoruz.

 Her ülkenin kendine has kültürü, değerleri, yaşama biçimleri vardır. Bir süredir Güney Kore ve Japonya’yı çok yakından inceliyorum. Bize göre inanılmaz katı tutumları var, belki hoşgörü eksikliği bile diyebiliriz. Ne olursa olsun toplumsal normlarından taviz vermiyorlar. Bizlere göre bazen aşırı katı gibi duruyor ama kültürleri hiç bozulmadan devam ediyor. Neredeyse tek bir kadın cinayeti yok, çocuklara taciz yok, yapanı oto kontrol ile öyle bir hale getiriyorlar ki, bir daha kimse aynı hatayı yapmaya cesaret edemiyor.

Biz de elinde akıllı telefon olan herkes sosyal medya kullanıcısı oluyor. Özellikle kadınlar inanılmaz derece de zor süreçler yaşıyorlar. Kendi adıma yazılar yazan, kitapları basılan bir insan olmama rağmen birkaç senedir aktif olarak kullanmıyorum. Sayfalarımı, yayınevimin adminleri kullanıyor. Çünkü sosyal medyayı amacına uygun kullanmak istesek de ne yazık ki; kadın olunca çok farklı durumlarla karşılaşıyoruz. Geçenlerde bir aile dostumuz bir oyun için kendisine kadın ismi ile facebook hesabı açmış. Aynen tepkisini aktarıyorum size… ‘’ hocam; kadın doğmadığım için Allah’a şükrettim. Oyunda puan almak için açmıştım ama 48 saat sonra kapattım. Gelen mesajları, videoları, fotoları ve yazılanları gördüğümde kendimden utandım’’ dedi. Tebessümle dinledim çünkü; onun söylediklerini senelerdir yaşayan birisiydim ve ne demek istediğini çok iyi anlıyordum.

Çocuk yaşta ki gençlerimiz saçma sapan sosyal medya cinayetlerine ve tacizlerine maruz kalıyorlar. Aileler ne kadar çabalasalar da önlemler yeterli olmuyor. Kandırılan, utandırılan, kaçırılan,  öldürülen gençlerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Gençleri geçtik; aileler dağılıyor, yuvalar yıkılıyor. Kanunlar bu konuda caydırıcı değil ki sayı gün be gün artıyor.

Geçen aylarda 2 ayrı kadın sosyal medyada linç edildi. Bu iki hanımefendi de evli idi. Haklarında sosyal medyada yazılanlar utanç vericiydi. Bir kadın olarak ben yerin dibine girdim. Hiç utanmıyor muyuz acaba?  Sadece bizimle aynı düşünmüyor ya da aynı yaşamıyor diye insanlara hakaret etmek, utandırmak, ağlatmak, üzmek hakkını bize kim veriyor? İnsanlığımızı sorgulamıyor muyuz? Elimizde klavye yaz babam yaz… Doğru mu, yanlış mı, etik mi bunları bilmeden, düşünmeden, anlamadan… Çifte standart uygulanmıyor mu? Herkes kendi adamını ya da kendi gibi düşüneni-yaşayanı desteklerse karşı taraftakini yerin dibine gömerse bir gün gelir kendisi gömülür. Adalet herkes için eşit olmak zorundadır. Başak Demirtaş’a da Esra Erdoğan’a da aynı pencereden bakamıyorsanız kendinizi ve adaletinizi sorgulamalısınız. Siyaset yapmak başka bir şeydir, insanların onurları, haysiyetleri ile oynamak başka bir şeydir. Elma ile armudu karıştırıp duracak mıyız?

Aynı şekilde Semiha Yıldırım için atılan tweet, vicdanları hiç mi rahatsız etmedi? Bir kadın olarak ben çok üzüldüm. İlla bizim gibi düşünmüyor ve yaşamıyor diye bu haksızlıklara uğrayanlar karşısında susalım mı?

‘’Başkasının suratında patlayan tokadı yüreğinden hissetmeyenin insanlığından şüphe ederim’’ diyor Hz. Ali.

Bugünlerde tüm basın organlarında Pınar Gültekin isimli genç kızın öldürülmesi haberleri yer alıyor. İnstagram da bazı kendini bilmez sapkınlar, cinayeti işleyen katili savunan sayfalar açarak bir katili savunmaktadır. Hangi kadın tecavüze uğrasa, hangi kadın öldürülse mutlaka bir kulp bulunuyor. ‘’Kuyruk sallamak’’ deyimi Türkçe den kaldırılsın yalvarıyorum. Hangi davranış, hangi olay, hangi söz cinayeti ya da tecavüzü haklı kılar? Bu suçları sosyal medya da meşrulaştırmanın da cezası olmalı mutlaka.

Bir kadın özgürce sosyal medya kullanamıyorsa, herkesin fotoğrafı fütursuzca her yerde paylaşılabiliyorsa, taciz diz boyu ise sosyal medya amacına uygun mu kullanılmaktadır?

Ben bir öğretmenim. İnsanlara öğretmek benim görevim. Keşke sosyal medya kullanma kılavuzu olsaydı da herkese dağıtılsaydı. Madem kullanma kılavuzu yok o halde yasal düzenlemeler şarttır. Tüm yetkililere sesleniyorum; bir an evvel sosyal medya ile ilgili, öncelikle çocukları ve kadınları koruyucu yasaların getirilmesini ve bu yasaların uygulanabilirliğinin sağlanmasını talep ediyorum. Aksi durumda gidişatımız iyi görünmemektedir. Daha fazla zarar görmeden bu işin çözülmesi şarttır.

Aşk ile eyvallah…

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...