logo

BİR HAYAT DERSİ…

Derya Deniz Dinç

Derya Deniz Dinç
ddinc@windowslive.com

Annem, annesini bebekken kaybetmiş ve yalnızca 14 yaşında iken babamla evlenerek İstanbul’a yerleşmişti. Biz geniş bir aile idik. Babaanneme 18 sene, dedeme 22 sene bakmıştı annem. Okumamış bir kadındı aslında ama tüm çocukları en iyi okullarda okumuşlardı.4 kardeştik biz. Bir kardeşimiz doğuştan engelli idi.

Bir gün küçük kardeşimi de yanıma alarak babamın dükkânına gidiyordum. Cadde ye geldiğimizde babamın yanında bir hanım olduğunu gördüm. Hemen seslendim:

-Baba, baba!!

Babam, beni ve kardeşimi gördü ve parmağını ağzına götürerek sus işareti yaptı bana. Sonra da eliyle bekle dedi. Şaşkınlıkla olanları izliyordum. Babam ve yanındaki kadın oradaki mağazaya girdiler alışveriş yaptılar. Mağazadan çıkışta kadını öperek uğurladı babam sonra da kardeşim ve benim yanıma geldi. İlk tepkim büyüktü:

-Baba kimdi o kadın, senin yanında ne işi var? Görürsün seni anneme söyleyeceğim…

-Annenin bilmesi gerekmiyor kızım, dedi babam ve o zaman için çok büyük bir para olan 50 TL. uzattı bana.

Ben parayı aldım ve eve döndüm kardeşimle. Annem kapıyı açtı. Bir elimde sıkı sıkı avuçladığım para,  evin içinde volta atıp duruyordum. Babamın verdiği para büyük paraydı, harcayacak bir yığın yer aklımda vardı ama yine de anneme söylemem gerektiğini düşünüyordum. İçimdeki hesaplaşma susmak bilmiyordu ve nihayet ben birden bire anneme seslendim:

-Anne; az evvel babamın yanına dükkâna gittiğimde yanında bir kadın vardı, onunla mağazaya gitti alışveriş yaptı. Bana da eliyle sus dedi. Niye dedi o kadın kim anne. Hem de babam, annenin bilmesi gerekmiyor dedi.

Bir çırpıda tabiri caiz ise nefes alamadan anlattım her şeyi anneme. Annem koltukta arkasına yaslandı ve gayet resmi bir şekilde:

-Ben bundan ne anlamalıyım kızım diye sordu?

Ben gayet haklı bir eda ile:

-Anne sen beni anlamıyor musun? Babam başka bir kadınla beraberdi dedim.

Annem :

-Bu ancak babanla benim problemimiz olabilir. Ne seni ne başkasını asla ilgilendirmez. Kaldı ki doğru bile ols o senin atandır, babandır, evin direğidir. Ne saygı da ne hürmette kusur edemezsin. Şimdi, cezalısın. Sana izin verdiğim arkadaşına gitmeyeceksin, hatta bir hafta evden dışarı da çıkmayacaksın. Odana git hemen, dedi.

Öyle şaşırmıştım ki, ben annemden aferin beklerken annem bana gönül koymuş üstüne ceza vermişti.

Az sonra babam eve geldi, Koşarak odama gittim. Yorganı hemen kafama çektim. Çıkacak muhtemel kavgayı beklemeye başladım. Annem babama seslendi ve dedi ki;

-Odamıza gelir misin, seninle konuşmamız lazım.

Uzun süre odadan dışarıya çıkmadılar, kapı sesini takip ediyordum. Kapı nihayet açıldı ve ayak sesleri benim odama geldi. Kapıyı açtı babam ve seslendi:

-Uyumadığını biliyorum. Sana sır verilemeyeceğini öğrettin bana. Üstüne vazife olmayan işlere de karışma bundan sonra. Ayrıca sana verdiğim 50 TL. yi de hangi vicdan ile harcayacaksın, göreceğiz… Dedi ve odamdan dışarı çıktı.

Neredeyse nefes bile almadan yorganın altında hareketsiz durdum. Herkesin uyuduğundan emin olduktan sonra sessizce kalktım ve 50  TL. yi babamın cüzdanının üstüne bıraktım. Annem ve babam 1 ay benimle hiç konuşmadılar. Aynı sofrada yemek yemediler. Ben dersimi çok iyi almış, anne ve babanın arasına girilemeyeceğini, dedikodu yapılmaması gerektiğini, laf taşımanın kötü olduğunu öğrenmiştim.

İnsan annesinden utanmaz. Ben ve kardeşlerim de asla utanmadık. Annem, her hafta okullarımıza gelir, öğretmenlerimizle konuşurdu. Bizlerle birlikte okumayı öğrendi, birçok kursa gitti, yetiştirdi kendisini. Ama hepsinden önemlisi annem bizleri çok iyi insan olarak yetiştirdi. Sevgisi ile üzerimizden eksik etmediği şefkat ve ilgisi tüm yaralarımızı sarıyor, kötü yanlarımızı iyi ediyordu. Şimdi ben de bir anneyim ve annemi çok daha iyi anlıyorum. Anladıkça anneme olan hayranlığım ve minnet duygum artıyor.

Aşk ile eyvallah…

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...