logo

ŞARK’A  GARP’TAN BAKMAMAK  LAZIM

Cemil Öğütcü

Cemil Öğütcü
cemil@sadabadhaber.com

Geçtiğimiz Ağustos Ayında 17 vilayeti kapsayan bir doğu gezimiz oldu. Karadeniz Ordu’dan başlayan gezimizi, Rize, Artvin,  Batum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari . Şırnak, Bitlis Siirt, Tatvan, Bingöl, Muş, Tunceli , Malatya ile sürdürüp Sivas’ta noktaladım

Bu arada güzel memleketimin 79 ilini, gezerken sadece Uşak, Karaman ve Bayburt  vilayetlerine  gidemedim. Gezmeyi ve okumayı seven bir insanım. Bir daha dünya’ya yeniden gelsem sadece gezer ve okurdum. Özellikle Kültür turlarını ve gezmelerini seviyorum. Konumuza gelirsek; bu sefer Gürcistan,  Irak, İran, Ermenistan sınırlarını yani Doğu sınırımızı gezmek istedim. Benim için güzel bir o kadarda bölge insanını yakından tanımak açısından  şahane oldu. Yıllardır terörle özleşen  ve algı olarak tehlikeli diye adlandırılan bölgeleri gezmek daha da güzel oldu. Ama buraları gezdikten sonra  Anadolu’nun , Doğu’nun güzel ülkemin çimentosu olduğunu gördüm. Gerçekten insanlık, dürüstlük, kadirşinazlık, gelenek, maneviyat , yardımseverlik insanlık adına ne arasanız  buralarda. Bakmayın siz Batı’daki algı operasyonu ve kutuplaştırarak ayrıştırmalara …  Buralarda o ayrıştırıcı sinsi planlar ve çabaların hiç biri tutmamış. İnsanlar gerçekten çok candan ve yardımsever.

Bir adres soruyorsunuz: yaşlısından, gencine,  kadınından erkeğine öyle içten davranışlarla karşılanıyorsunuz ki; duygulanmamak elde değil. İhtiyar bir adam dükkanından koşa koşa gelerek size gideceğiniz yeri  5 dakika anlatıyor. 20 li yaşlardaki genç  50 metre uzaktan koşarak derdinize derman oluyor. Orta yaşlı adam arabasını sağa çekip  inip sizinle ilgileniyor. Hakkari’nin Şırnak’ın dağında özel   ve güzel bir yere gitmek istiyorsunuz,  genç çocuklar:  ‘’abi orası çok güzel ama hem bu araba oraya çıkmaz hem de uzunca bir yol yürümeniz lazım geceye kalırsınız gitmeyin’’ diye sizi düşünüyor.

Oteller dolu,  öğretmen evleri dolu …. Gerçi biz  hep öğretmen evlerinde kaldık ama inanın bölge insanın fedakarlığı ile… Mesela Bitlis’te Öğretmen Evinde yer kalmamıştı.  Oranın sorumlusu bizimle saatlerce ilgilendi ve bizi İl Özel İdaresi Misafir Hanesi’ne yerleştirdi . Üstelik adamcağızın yüzünü bile göremedik , telefon konuşmaları  ile yapıyoruz bu işleri.  Beyefendi defalarca bize dönüş yaptı ve misafir haneden konum attırdı.

Bu gezi de yemek içmek güzel yerleri görmek anlatmak yerine insana dair insanlıklardan bahsetmek istedim. Dostlarıma tavsiyem ülkemin her bir karış toprağını gezin. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve Anadolu’yu gezin. Türküyle,  Kürdüyle ,  Çerkeziyle  Gürcüyle, Lazıyla,  Aleviyle  Sünniyle,  Şiiyle . Caferiyle  herkesi sevin ve kucaklayın. Çimentomuz çok  sağlam … Merak etmeyin bu ülke asla bölünmez.

Bu gezi esnasında bir şeye daha şahit oldum. Bölge Garp’tan bakıldığı gibi asla değil… Şark, çok huzurlu hale gelmiş. Devletin Jandarması her tarafa hakim…  Adeta kuş uçurtmuyor. Yollardaki çevirmelerde çok kibar karşılanıyorsunuz.  Genç  jandarmalarla güzel muhabbet edebiliyorsunuz.

Huzur, güvenlik ve kardeşlik iklimini sağlayan  devletimize de ayrıca çok teşekkür ediyorum.

Özetle :  Bu toprağın insanı özünden bir şey kaybetmemiş . Doğu’da bunu gördüm. Manevi iklim, gelenek, örf, kardeşlik çimentosu, vicdan ve akıl  tarihimizde olduğu gibi yerli yerinde …. Yani Çanakkale Ruhu.

Karıştırmak isteyenler asırlardır olduğu gibi çabalarını sürdüreceklerdir. Çünkü;  3 tarafı denizlerle 4 bir tarafı düşmanlarla çevrili, bir ülkemiz var. Eskilerin bir sözü vardır: ‘’ yol kenarında bağı olan ile eşi güzel olanın başı dertten kurtulmaz’’ imiş.

Biz insanlara düşen görev ise ayrıştırma ve kutuplaştırmaya gidenlerle mücadele etmektir. Sivaslı olmam hasebiyle ironi yaparcasına tanımadıklarım hep sorarlar : Yananlardan mısın  yakanlardan mı? Bizim cevabımız hep  ‘’söndürenlerdeniz’’ şeklinde olmuştur.  Yangınları hep söndürmek durumundayız. Yunus Emre’nin ifadesiyle;  ‘’ bölünürsek Yok, Bölüşürsek Tok Oluruz’’ Hacı Bektaşi’nin sözüyle ; Bir Olalım İri Olalım, Diri Olalım … Kaldı ki Hz. Peygamberimiz: ‘’Kardeş  Olun Ey Allah’ın Kulları’’ demiyor mu.

Bu arada gezi boyunca bana yardımcı olan  ve eşlik eden  Psikolog  Kızım Başak Hanım’a  ayrıca teşekkür ediyorum

2022 -2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Tüm Öğretmen ve Öğrencilerimiz İçin Hayırlı Olsun

CEMİL ÖĞÜTCÜ

10 EYLÜL 2022 CUMARTESİ

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...