logo

ORHAN KURAL’IN ARDINDAN

Hüseyin Akarçeşme

Hüseyin Akarçeşme
huseyin@sadabadhaber.com

Tüm kıtalarda ayak izlerini bırakarak gitti…O
zihinlerimizde ve kalplerimizde ise asla unutulmayacak anılarını ve hayat derslerini… Kaleme aldığı kitaplarının, çağlar boyu ufukları aydınlatacağından ve binbir emekle kurup geliştirdiği Gezginler Klübümüzün, onun üretici,ilerici ve aydınlık ruhunu daima yaşatacağından şüphemiz yok.

Türkiye Gezginler Kulübü kurucu başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ile birlikte dünyanın dört bir yanına seyahat etmiş şanslı bir gezgin olarak şunu söylemeliyim ki; kendisi benim gözümde seyyahların piriydi. Ona Çağdaş Evliya Çelebi denirdi.Çokta doğru bir yakıştırmaydı bu. Gençlere hem bu gezegeni sevmeyi ve korumayı, hem de onu keşfetme aşkını aşılamaktaydı. Evini dünyanın her köşesinden gelen gençlerin ücretsiz kalabileceği bir “gezginler evi” haline getirmişti.Cankurtaran semtinde tarihi binayı gezgin lokali ve Benin konsolosluğu olarak değerlendirdi.Hem ülkemizdeki gençlerin dünyanın farklı yerlerine seyahat etmeleri hem de dünyadaki gezginlerin ülkemizi ziyaret etmeleri için çalışmalar yürütmekteydi.

İTÜ Maden Fakültesi Kömür ana bilim dalı,İstanbul Aydın ve Esenyurt Üniversiteleri Öğretim Üyelikleri yaptı.Benin Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosluğu, Türkiye Gezginler Derneği Kurucu Başkanlığı, Bağımlılık ve Sigara karşıtı“Sarıay Derneği” Kurucu Başkanlığı, Guinness Türkiye Temsilciliği görevleri , hocamızın insanlığa faydalı olmak ve hayata anlam katmak adına giydiği şapkalardan başlıcalarıdır.

Onlarca gezi kitabının yanı sıra,  bir maden mühendisi olarak kaleme aldığı, 22 devlet başkanının önsöz yazdığı Guinness Rekorlar Kitabına giren “Coal” isimli kitabı, dünyada  kömür ile ilgili yazılan en kapsamlı bilimsel kitaptır. 19 farklı dile çevrilen “Dünya İçin Birşey Yap” isimli el kitabının da yazarı olan Prof. Dr. Orhan Kural, o çok sevdiği ve karış karış gezdiği bu dünyada güzel ve anlamlı izler bırakarak 23.12.2020 de aramızdan ayrıldı.(Covid 19)
İstanbul ticaret odası(İTO) olarak geçmişte ortak çalışmalara imza attık.Hocamızın Kağıthane’deki Hizmetleri ve konferansları da her türlü takdire takdire şayandı.Futbolu sevmiyordu.Futbol bir spor değildir,bir sanayi dalıdır tezini savunuyordu.Futbol için ve futbolculara ödenen paralar acınacak bir durum derdi.Ama Ata sporumuz atlı ciritin tanıtımına büyük katkı vermişti.İnsanlara hayatı boyunca israftan kaçınmayı,ihtiyacı kadar tüketmeyi dile getirdi hayatı boyunca.
Hocamız sıra dışı bir kişilikti.. Dünya insanını kucaklayan, bu gezegen üzerinde canlı ve cansız her nesneye sevgi ve saygı besleyen, hayvan dostu, çevre dostu , çok yönlü ve evrensel  bir insandı.Vefalı ve kadirşinas bir dosttu.Varlığını, sohbetini , yol arkadaşlığını şimdiden çok özlediğimiz hocamıza Allah`tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Ruhu şad, mekanı cennet, makamı Ali olsun..
Ne mutlu ona ki bu Dünyada sayısız eserler bırakarak göçen kullardan oldu.
Hüseyin Akarçeşme
-Gezginler Kulübü-25.12.2020

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SÖMÜRGECİLER VE OKULLARI

    29 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    (Yabancı Okullar Meselesi) “İnsan insanın kurdudur.” anlayışını rehber edinmiş sözde medeni ülkeler için sömürgecilik, önemli bir geçim kaynağıdır. Tarihin bize öğrettiği en önemli gerçek ise ekonomik değeri olan her şeyin sömürgecilerin ilgi alanı içerisinde olmasıdır.Ancak sömürgeciliği sadece ekonomik alan ile sınırlamak fazla safdillik olur. Sömürgecilerin askeri ve ekonomik güçlerini devam ettirebilmelerinde “böl, parçala, yut” taktiğinin yeri yadsınamaz. Bir ülkenin içindeki farklılıkları derinleştirmenin en kesin yolu eğitim ve kü...
  • İKİ EFENDİYE KULLUK EDEMEZSİNİZ

    29 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Zamansız gelme ve zamansız gitmeler her zaman insanoğlunu üzer. Dünya gelmelerle, gitmelerle dolup boşalıyor. Tüm canlılar doğuyor, gelişiyor büyüyüp sonra da ölüyor. Kural ve kaide Allah tarafından böyle koyulmuş. İnsanlık topraktan geldiği için tekrar toprağa dönerek geldiği yerde eşitleniyor. Lakin servet yığma hayallerine kapılıp ömrümüzü tüketiyoruz. Mallardan , evlatlardan, makamlardan vazgeçemiyoruz. Hangi İlah’a taptığımız belli olmuyor… Sonunu bildiğimiz filmin senaryosunda figüran rolleri almaya devam ederken hırsla...
  • KÂĞITHANE’DE YÜZ BİNLERCE VATANDAŞ GİRESUN’UN KÜLTÜRÜYLE BULUŞTU

    21 Ekim 2024 Gündem, İstanbul, Kağıthane, Köşe Yazıları

    17-20 Ekim tarihleri arasında Kâğıthane Hasbahçe’de gerçekleştirilen 17. Giresun Tanıtım Günleri büyük bir katılımla sona erdi. Giresun’un kültürel zenginliklerinin ve yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı etkinliklere İstanbul’da yaşayan Giresunlular başta olmak üzere birçok vatandaş büyük ilgi gösterdi. Dört gün süren etkinlik boyunca Giresun’un geleneksel halk oyunları, Karadeniz müziği ve yerel mutfağı katılımcılarla buluştu. Giresun yaylalarında yetişen doğal ürünlerin sergilendiği etkinlikte el emeği göz nuru ürünler de büyük beğeni t...
  • NE OLDU BİZE

    05 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Çok önem verdiğim bir deyimi, bilginize sunarak, düşüncelerimi dile getirmek istiyorum. “Geçmiş geleceğe yön verir.”  Evet, yön vermeli de. Peki, Bu nasıl olacak. Kendiliğinden veya birisinin işaretiyle değil tabi. Geçmişimizi iyi araştırmakla, inanarak incelemekle ve geçmişe saygı duyup, örnek almakla, geçmişin geleceğe yön vereceğine inanıyorum. Bizler; geçmişimizden övgü ile söz ederken, sosyal-siyasi-ticari konularda, geçmişimizden iftihar ettiğimizi, her vesile ile dile getirmişizdir. Bu kadar övgü ve iftiharla yadetmemize rağm...