logo

LAF OLA …

Mecit Bülent Yeşil

İstanbul’un tarihi yapıları 1 …

İstanbul tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Özellikle Beyoğlu’nda bu medeniyetlerden birbirinden güzel mimari yapılar miras olarak günümüze ulaştı. Sokaklarda yürürken nostalji yaşatan ve birçok ünlü ismin de yaşadığı yapıları sizler için bir araya getirdik, her birinin hikayesi fazlasıyla ilgi çekici! İşte Beyoğlu’nun hikayelere konu olan beş binası…

MISIR APARTMANI

bina, pencere, gökyüzü, ön cephe içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

İstanbul Beyoğlu’nun en eski betonarme yapılarından biri. Tünel ile Galatasaray Lisesi arasında yer alan ve 303-305 kapı numarasına sahip Mısır Apartmanı, Art Nouveau tarzını (zarif, dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı sanat akımı) yansıtıyor.

Ayrıca İstanbul’un en büyük kiliselerinden olan Sent Antonie Katolik Kilisesi’ne de komşu. 1905-1910 yılları arası yaptırılan Mısır Apartmanı, Mısırlı Abbas Halim Paşa’nın desteğiyle mimar HovsepAznavur’a yaptırıldı. İnşaatı sırasında malzemelerin çoğu Fransa’dan getirildi.

Paşa’nın ölümünün ardından yapı, varisleri tarafından katlara ayrılarak apartmana dönüştürüldü ve 1940 yılında dönemin ünlü işadamlarından Hayri İpar’a satıldı. Sonrasında apartmanda birçok değişiklik yapıldı. Ayrıca apartmanda Şair Mehmet Akif Ersoy, Mithat Cemal Kuntay ve Atatürk’ün dişçisi Sami Günzberg’in muayenehanesi Mısır Apartmanı’nda bulunuyordu.

CERCLE D’ORİENT ( BÜYÜK KULÜP)

metin, bina, dış mekan, kara taşıtı içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Cercled’Orient diğer adıyla Büyük Kulüp, 1833-1918 yılları arasında yaşayan, Osmanlı İmparatorluğu’nun Batı ile ilişkilerinde rol oynamış devlet adamı Abraham Paşa tarafından konut olarak yaptırıldı.

1883’te törenle açılan İstiklal Caddesi’nin en geniş cepheli binası, daha sonra Osmanlı’nın ilk sosyal kulüplerinden biri olarak anılan Cercled’Orient’a (Büyük Kulüp) ev sahipliği yaptı ve ismini de oradan aldı. Üyeleri arasında iş insanları, bankacılar ve diplomatlar gibi dönemin en ‘zengin ve önde gelenleri’ vardı. CercleD’Orient da zamanla ‘post-modernleşen’ Beyoğlu’na ayak uydurmak durumunda kaldı. 2016’da ise yenilendi.

DOĞAN APARTMANI

dış mekan, pencere, gökyüzü, bina içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

İstanbul’un göbeğindeki eşsiz mimarisi, fotoğrafçıların bir kare almak için çırpındığı bahçesiyle Doğan Apartmanı, şehirde en görkemli yapılardan biri. 1894 yılında inşa edilen bina, Belçikalı Helbig ailesi tarafından yaptırılıyor. Adı da Helbig Apartmanı oluyor. Galata Kulesi’ne çıkarken Serdar-ı Ekrem sokakta yer alan bina inşa edildiği dönemde, seçkin aileleri ağırlamak için kiralık bir konut olarak tasarlandı. İtalyan mimari tarzını yansıtan bina, ‘U’ şeklinde dizayn edildi.

400 metrekarelik bahçesiyle eşsiz bir görünüm sunuyor. Apartmanın, dillere destan ve eşsiz manzaraya sahip terasında ise herkesin kullanımına açık ortak bir kütüphane ve spor salonu bulunuyor. 1950’lerden 1970’lere kadar geçen sürede ise Doğan Apartmanı’ndaki daireler tek tek satılarak kişisel mülk oldu. Tarih boyunca pek çok önemli ismi ağırlayan Doğan Apartmanı, sanata da daima dost oldu. Türk sinemasının önemli eserlerinden “Eşkıya” ve “Muhsin Bey” gibi unutulmaz filmlerin bazı sahneleri bu apartmanda çekildi. Bir dönem Teoman ve Okan Bayülgen’in de oturduğu apartman pek çok gazeteciyi de ağırladı.

NARMANLI HAN

dış mekan, gökyüzü, ön cephe, şehir içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Narmanlı Han’ın yapılış tarihi, 19’uncu yüzyılın ilk yarısı olarak tahmin ediliyor. Binanın 1924 yılına kadar Rus Konsolosluk Binası olarak kullanıldığı, mülkiyetinin Rus Devleti’ne ait olduğu biliniyor.

1930’lu yılların başında ise Avni ve Sıtkı Narmanlı Kardeşler’in satın aldığı hanın büyük bölümü büro, konut ve atölye olarak kiraya verildi.

Handa Bedri Rahmi, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Aliye Berger gibi isimler yaşadı. Han, restorasyon çalışmaları başladığı dönemde olay olmuştu.

Bazı kesimler desteklerken, bazı kesimler de desteklememişti.

FREJ APARTMANI

bina, kalıpla şekillendirme, ön cephe, mimari içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Şişhane’deki Bankalar Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi’nin kesiştiği noktada yer alıyor Frej Apartmanı…4 katlı apartmanın her katı ortalama 300 metrekare. Burayı yaptıran, İstanbul sosyetesinin vazgeçilmez simalarından Lübnanlı Selim Hanna Frej.

mecityesil@imayinsaat.com

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ