logo

İFTAR SOFRALARI MI İSRAF SOFRALARI MI?

Cemil Öğütcü

Cemil Öğütcü
cemil@sadabadhaber.com

Müslümanlar için Ramazan Ayı’nın hasat ayı olduğu her zaman vurgulanır. Hayır- hasenatın bolca yapıldığı, hemen herkesin ibadetlere sarıldığı, sabır ve selametin en iyi uygulandığı, sevgi ve barışın zirveye çıktığı, nefis terbiyesinin en güzel şekilde icra edildiği, kardeşlik ikliminin rüzgar gibi estiği, paylaşma, kaynaşma ve yardımlaşmanın herkesi sevindirdiği, aç ve yoksulların karınların doyduğu mübarek bir aydır Ramazan …

Ayrıca Allah’ın kullarını mükafatlandırarak, ödüllendirdiği ve günahların affedildiği bir aydır Ramazan  …  Onun için başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluştur denilir  Ramazan’a …  Buraya kadar her şey çok güzel . Lakin Ramazan Ayı’nı yapılan israflarla cehennem azabına çevirenlerde var. Günün 15 saatini uykuyla geçirip akşam iftarda saray sofraları hazırlayarak oruç tutuğunu sanan, o açık büfe yemeklerin büyük bir bölümünü de çöpe gönderen sözde Müslümanlar var. Fakir sofraları, sokak ve yeryüzü iftarlarıyla garip- guraba ile  bir kez olsun ekmeğini paylaşmayarak 5 yıldızlı otellerde tıka basa iftar açanlar yaptıkları israflarla hangi ramazan ve orucun manevi iklimine uymaktalar.

 İftar sofralarını israf sofralarına çevirenler, her yıl Somali’de Afrika’da çoğu çocuk 100-200 bin ölen Müslüman’ı düşünmezler mi.?

Müslümanlar neden israf etmeyi önemsemezler. Neden Bu konudaki ayet ve hadisleri görmezden gelerek israf ve gösterişte adeta yarışırlar anlamış değilim. Kur’an bu konuda dindar Müslümanların çok önemseyerek yerine getirdikleri bir kısım ritüel nafile ibadetler ve giyim kuşam gibi şekil şemaların bile üzerinde uyarı yapmaktadır.

Allah, Araf Suresi 31. Ayette aynan şöyle demektedir:

Ey Âdem oğulları! Her secde edişinizde güzel elbiselerinizi giyin; yeyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.

İsra Suresi 27. Ayete de derki; ‘’Malını boş yere saçıp savuranlar şeytan’ın kardeşleridir’’.

Bu kadar açık bir ifade varken israfta yarışanların halini bir düşünün.

İnsanı israfa götüren temel etkenlerin başında hırs, tamah ve aç gözlülük gibi hastalıklar gelir. Bir şeye karşı aşırı istekli olma duygusunu ifade eden hırs, kişiyi ölçü tanımamaya ve aşırılığa sevk eder. Bu da israfa neden olur. 
İçinde israfa karşı meyil olanlara Efendimiz (sav) in şu mübarek sözü gönlümüze ilaç gibi gelmelidir: “Sizden biriniz, mal ve yaratılışça kendisinden üstün olana bakınca, nazarlarını bir de kendisinden aşağıda olana çevirsin. Böyle yapmak, Allah’ın üzerinizdeki nimetini küçük görmemeniz için gereklidir.” (Buharî)


Bir başka hadiste ; Hz. Peygamber (A.S.), ırmakta abdest alan sahabiye suyu israf etmekte olduğunu söyler. Sahabe: “Ey Allah’ın Rasulü ırmaktan abdest alırken de su israf olur mu?” diye sorar. Ölçüyü yine Peygamberimiz koyar: “Evet ırmak da olsa, su israf olur” buyurur. Halbuki çoğumuz abdest alırken ya da diş fırçalarken suyun akıp gitmesini önemsemeyiz.

İsraf; sapmaların, bozulmaların, haksızlıkların, bozgunun kaynaklarından biri olarak görülmektedir. Ayrıca Kur’an’da Firavun “O israf edenlerden idi.” diye kötülenmiştir.

  Hal böyle olunca israf artık alışkanlık haline geldi. Bir kısım zengin Kodaman muhafazakarlar bile bile  bu mübarek ayda bile haramda yarışırlarken, bir kez daha aç açıkların bedduasını alıyor. Elbette milyonlarca insan ramazanın ruhuna uygun olarak bu iklimi yaşıyordur, lakin yine öne çıkan bu zengin Kodamanlar oluyor.

Son söz: Allah bu mübarek ayın aç açıkların sonlanmasına, Müslümanlar için kan ve vahşetin durmasına, barış esenlik ve huzurun gelmesine, her kesin eşit hale gelerek sınıf ve sınırların ortadan kalkmasına, sömürünün, zulmün ve gözyaşının dinmesine, herkesin gülmesine ve aydınlık yarınlara ulaşmasına vesile kılar.

Ramazan Bayramınız, israftan uzak geçirmeniz dileğiyle, kutlu ve mübarek olsun.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...