logo

GEZGİN VE TURİST AYRIMI

Hüseyin Akarçeşme

Hüseyin Akarçeşme
huseyin@sadabadhaber.com

Birleşmiş milletlere kayıtlı dünyada 193 ülke var. Kayıtlı 193 ülkeyi gezen tek Türk Prof.Dr. Orhan Kural idi. Yine gezginler kulübü üyelerinden Fenerbahçe Kulübü divan kurulu üyesi Selman Arınç da Orhan hocayı yakaladı. Adını birleşmiş milletler teşkilatına kayıtlı 193 ülkenin tamamını gezen gezginler listesine yazdırdı. Yani Türkiye’den iki kişi başarmış oldu bu işi.

Orhan Kural hoca dünyadaki en çok gezen 65 kişiden birisi. Ayrıca birleşmiş milletlere kayıtlı olmayan ve özerk devlet olarak geçen ülkeleri de sayarsak 300 e yakın sayıda ülke gezmiş oluyor. Gezgin insanlar kendilerini geliştirdiği gibi mensubu olduğu ülkenin de ses getirir şekilde tanıtımını yapmış oluyor.

Türkiye Gezginler kulübü dünyada ve Türkiye’de ilk diyeceğimiz bir projeyi gerçekleştirdi. Prof.Dr. Orhan Kural’ın himayesinde Gayrettepe’de , şehrin merkezinde dünyanın en zengin gezi kitapları koleksiyonu, dünyanın dört bir köşesinden özenle toplanan o ülkelerin kültürlerini gösteren hatıra objeler, her ülke hakkında yazılmış makale ve gezi notları, geziye çıkacaklar için güncel paylaşımlar ve ülke bebekleri koleksiyonunu bünyesinde barındıran GEZGİNEVİ hayata geçirildi. Bende dünyanın bir çok yerinden getirdiğim objeleri Gezginler kulübüne hediye ettim. Başkanımızda Hüseyin AKARÇEŞME köşesi olarak isimlendirdi o bölgeyi. Benimde gezdiğim ülke sayısı 2020 yılı başı itibari ile 111 oldu. 100 ülkeyi geçenler arasında altın ödüle layık görüldüm.

Gezgin insanlar sorun çözmekte ve diyalog kurmakta ustalaşır. Hayatta çok daha başarılı olur. İnsanlığa ve tabiata olan olumlu katkısı artar. Seyahat etmek gerçek anlamda bir üniversite eğitimidir. Çok sayıda kitap okusanız da, çalışsanız da seyahat sırasında öğrendiklerinizi başka bir yerde öğrenemezsiniz. Ayrıca gezide öğrenilenler bellekte kalıcı olur. Duyarak, görerek, hissederek, koklayarak, dokunarak öğrenme en etkili öğrenme şeklidir. Yani gezmek gerçek bir eğitimdir. Evet okuyarak öğrenmek gezme ile taçlandırılır diyebilirim.  Ayrıca dünyadaki farklılıkları anlamanın yolu seyahatten geçer. Dünyayı gezmek insanları daha barışçıl yapar. Bütün kötülüklerden uzaklaştırır. Dünyada da iyi insanların daha fazla olduğunu görür ve buna inanır. Gezen insanın sağlıklı olduğu ve ömrünün uzadığı da ayrı bir gerçektir. (Seyahat edin ki , sıhhat bulasınız. Hadis-i şerif)

Birbirine çok yakın iki kelime var gezgin ve turist. Gezgin ile turisti birbirine karıştırmamak lazımdır. Gezgin ile turist arasında çok çok fark vardır. Turist olmak normal birşeydir. Gezgin olmak ise olağanüstü ve çok daha kapsamlı bir şeydir. Gezginlik; Turist olmanın daha ilerlemiş halidir de diyebiliriz.

Bir gezgin gittiği ülkenin mahalli dilini öğrenmeye çalışır. Kültürel birikimlerini artırır. Tabii ki hiçbir zaman yerel olmayacaksınız. Ancak her deneyimden azami fayda elde ederek, bir tur rehberinin klişeleşmiş şekilde anlatımlarından çok daha fazlasını elde edeceksiniz. Ayrıca birçok ülkede yerel insanların evinde kalmak son zamanlarda bütün dünyada revaçta. Günümüzde artık çok düşük bütçelerle mümkün oldu bu ziyaretler. Bir de gittiğimiz şehrin ön yüzünü turistler görür. Lakin arka sokaklarını ve varoş bölgeleri gezginler görür şeklinde bir paylaşım uygun olur.

Farklı ve çılgın bir şey yapın. İnsanlar genellikle yurtdışına çıktıklarında evlerinde yapamadıklarını yapmak ister. Ruhunuzu özgür bırakın ve konfor alanınızın ve standartlarınızın dışına doğru çıkın. Eğer çıkarsanız eve döndüğünüzde torunlarınıza anlatacak birçok hikayeniz olacaktır.

Mc Donalds veya Burger King var mı diye sormayın sakın. Yerel yemeklerin bize uygun olanlarını seçin. Tabii ki dini hassasiyetlerimizi ve temizlik kurallarını aklımızdan çıkarmadan.

Araba yolculuğu yapın. Her yere uçakla gitmek yerine araba kiralayarak gezin. Yolda eşsiz şeylerle karşılaşacak, müthiş deneyimler elde edeceksiniz. Hiç bilmediğiniz bu yerler hakkında tur rehberinin anlattıklarına çok daha fazlasını ilave etme imkanınız olacak. Lazım olan ihtiyacınız güvenilir bir otomobil ve sağlam bir yol arkadaşı.

İnsanlara yardım edin. Dünya çapında yapılan araştırmalarda hepsinin ortak noktası uzun vadeli ve sürdürülebilir mutluluk için gerekli reçete yardım etmektir. Kısaca kendinizi mutlu hissetmek istiyorsanız, karşılıksız iyilik yapın. Gittiğiniz ülkede yaşayan insanlara yardım ettiğinizde bu mutluluğunuz zirveye çıkacak ve elde etmeniz gerekenleri azami seviyeye çekeceksiniz. Hele hele bu iyilikleri evinizde değil de , örneğin şu anda inim, inim inleyen mazlum insanların ülkesinde yaparsanız mutluluğunuz kat kat artacak, en önemli ibadetlerden birisini de yerine getirmiş olacaksınız.  Ayrıca ülkemizi simgeleyen bayrak gibi, seramik eşya gibi ülke amblemli hediyeler bulundurun ve verin.

Bazen tek başınıza gezin. Güvenli yerlerde, otoritenin sağlam olduğu ülkelerde bunu deneyebilirsiniz. Normal bir turist rotasından çıkarak tek gezmek belki de başka hiçbir turistin yakalayamayacağı bir deneyim kazandıracaktır size.  (Tabii ki örneğin vahşi bir ormanda tek başınıza gezin de demiyorum.) Ve devamında da muhteşem bir hikaye yazdıracaktır.

Gezgin sayısının son yıllarda hızla arttığını görmek beni ziyadesiyle mutlu ediyor diyerek yazımı sonlandırıyorum.

Güzellikler diliyor, sizleri gezgin selamı ile selamlıyorum.

Hüseyin AKARÇEŞME

–      İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Meclis Üyesi

–      Gezginler Kulübü

–      Dostlar Divanı

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...