logo

ESNAFIMIZIN AHLAKI

Mustafa Aygün

Mustafa Aygün
mustafaaygun3458@hotmail.com


Ticaret dünyasının en büyük düşmanı ahlaki erdemlerini yitirmiş kişi ve kurumlardır. Toplumda güven duygusunu zedeleyen bu durum,tek başına ülkeyi felakete sürüklemeye yeter.

Döviz krizi ile başlayan stokçuluk sonrası, her kesimden yapılanların ahlaksızlık olduğu ile ilgili seseler yükselmeye başladı. Tabi herkesin kendine göre gerekçeleri var. Esnaf sattığı malı yerine koyamayacağı  ve fiyat artışlarının öngörülemez olmasının arkasına sığınırken diğer kesimler de Dolar ve Avro ile  iş yapmayanların bile fiyat artışı yaptıklarından yakınıyordu.

Bu kriz öncesi bizim esnaf, zanaatkar ve tacirlerimiz ahlaklı idi de kriz sonrası mı ahlaklarını ve ticari güvenirliliklerini yitirdiler.

Kesinlikle “hayır.” Beş on yıl önce lokanta, fırın vb. yerlerin gayri hijyeni durumunu gösteren programlar televizyonların klasikleri arasındaydı.

Ülkemizde esnaf ve zanaatkarların ahlaki bakımdan son derece olumsuz bir durumda olduklarını söylemek abartı olmaz. Geçenlerde bozulan tost makinemi götürdüğüm tamirci değiştirmediği parçaların parasını, değiştirdim diyerek aldı. Kendisine yaptığının haram olduğunu söyleyince pişkinliğe vurdu.  Maalesef ülkemizdeki küçük esnaf ve zanaatkarların genel durumu bu.

Peki neden esnafımız bu halde?

Geçmişte ahlaki bakımdan zirvede olan, bu sayede İslam dininİ Endonezya’ya kadar yayan, ahilik teşkilatını kurup dünyaya örnek olan esnaf ve zanaatkarlarımıznasıl bu hale düştü.

Önceleri usta çırak ilişkisi içinde işin ahlakını öğreten yapının bozulması, köyden kente göç nedeni ile servete ulaşmaya çalışan ve ahlaki hiçbir değeri umursamayan bir kesimin ortaya çıkması, sonuç alıcı şikayet mekanizmalarının işlememesi, esnafın kendi iç yapısında cezalandırıcı bir sistemin olmaması, hile yapan kuruluşların küçük cezalar ile paçayı kurtarmaları ve aynı ahlaksızlığa devam etmeleri, vatandaşın haklarını bilmemesi, belge düzenleme alışkanlığının yeterince yerleşmemesi vb. onlarca nedeni sayabiliriz. Yapılan şikayetlerle ilgili işlemlerin uzun sürmesi, vatandaşların haklarını bilmemesi, denetimlerin yetersiz olması bu kesimin başına buyruk davranmasını desteklemektedir. Durum böyle olunca yapılan usulsüzlükler sıradanlaşıp kanıksanarak normal bir durum gibi görülmeye başlandı.

Ülkemizde yatırımcı ve tasarruf bakımından fakir bir ülke olduğundan, yatırımcının korunması vatandaşın korunmasında daha önceliklidir. ABD’de Wolkswagen skandalının ardından, şirket hem devlete hem de mağdur ettiği kesime büyük bir ceza ödemiştir. Türkiye’de ise bizim mevzuata uygun denilerek geçiştirilmiştir. ABD ‘de firmalar ürünlerine onlarca uyarı yazarlar ceza almamak için. Bizde ise yatırımcıyı koruma adına vatandaşı mağdur edilir. Mahkemelerin süresi bile zaten başlı başına şikâyetten vazgeçmeye yeter.

Öyleyse birbirimizi kazıklamaya devam mı edelim?

Birilerinin bu kişi ve kurumlara müşterinin teşekkürünü tekrar alışveriş yaparak gösterdiğini hatırlatması gerek.

Her şeyden önce ehil kesim tarafından esnaf ve tacir olanların işletme açmadan önce ahlaki  bir eğitimden geçirilmeleri, yapılan yanlışların kendilerine zarar vereceğinin ders haline getirilerek anlatılması, işletmelerini açmadan önce “formalite olmayan” en az  15 günlük bir eğitimden geçirilmeleri iyi bir adım olacaktır.  Bu eğitimlerin bir defalık değil belli periyotlarla devam etmesi de yerinde bir adım olacaktır. Esnaf ve sanatkar odalarının sadece sicil kaydı tutmak yerine daha fazla sorumluluk alması da bu açıdan önemli.

Cezaların ağırlaştırılması, şikayetlerin kısa sürede sonuçlandırılması, usulsüzlük yapanların halka ilan edilmesi ivedilikle yapılması gerekenler arasında. Sanal alış-veriş merkezlerinin yorum ve memnuniyetlerini gösteren sistemin benzerlerinin, iş yerleri için de yapılması bile ahlaksızlıkları önleme ve müşteri memnuniyetini sağlama adına önemli bir adım olacaktır.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...