logo

EMEKLİ BAHÇELERİ

Mustafa Aygün

Mustafa Aygün
mustafaaygun3458@hotmail.com

Bu ülkenin yaklaşık on iki milyon emeklisi var. Siyasi rant uğruna, sosyal güvenlik sistemimize büyük bir yük ve sistemi sürdürülemez hale getiren bir yapının ürünü olan genç emeklilerimizin sayısı da oldukça fazla.

Komik ama emekliler arasında 38 sekiz yaşında emekli olanlar bile var. Bu kadar genç yaşta emekli olanların becerebilenleri, ikinci işlerini kurdular ve hayat standartlarını yükseltmek için iş hayatında yerlerini aldılar. Genç emeklilerimizin büyük bir kısmı günlerini kahvehane köşelerinde veya camilerin çay ocaklarında öldürmektedir.

Küçük bir azınlık ise köyüne dönüp ömrünün geri kalan kısmını bağ, bahçe işleri ile geçirir. Hayvan besler.Ama emeklilerin büyük bir kısmı bundan mahrum.

Toplumumuzun hayat felsefesi, çocuklarımıza bir şeyler bırakabilmek üzerine kurulduğu için batılılar gibi dünya turuna çıkacak hayat anlayışına sahip emeklilerimizin sayısı bir elin parmağını geçmez. Dolayısı ile emeklilerimizin önünü açmamız gerek.

Boş durmak, üretememek kadar insanı yaşlandıran başka bir şey yoktur. Gayesi olmayan insan önce ruhen sonra bedenen çöker. Daha hızlı yaşlanır, hastalıkları tetiklenir. Bunun sonucunda o doktordan bu doktora, o hastaneden bu hastaneye koşuşturup durur.

Bu durumun hem gereksiz sağlık harcamasına hem de ilaç tüketimine neden olacağı aşikâr. İlaç yurt dışından geldiği için bu şahısların mali yükü ekonomimizi ikinci kez vurur.

Çözüm mü?

Millet bahçelerinin bir kısmını emekli bahçelerine çevirmek. Yüz, ikiyüz metre karelik alanlar şeklinde düzenlenen, yan yana yüzlerce yemyeşil bahçeyi hayal edin. Kimisinde çiçek yetiştiriciliği yapılırken kimisinde ise sebze yetiştiriciliği yapılabilen.

Emekli olan bir kimse belediyenin göstermiş olduğu ve kendisine tahsis edilen bahçede üretim yapabilecek. (Sera veya açık alanda üretim yapılabilir.) Tarım il müdürlüklerinde boş duran ziraat mühendisleri buralarda görevlendirilip halka rehberlik etmesi sağlanabilir. Kadın emekliler için daha farklı ve cazip sistemler de geliştirilebilir.

Kullanımı tamamen ücretsiz olan sulama, ısıtma sistemleri ve tohum tedariki belediyelerce sağlanan bu bahçelerdeki üretimin yarısı yetiştiriciye yarısı ise belediyece aş evleri vb. kurumlar için kullanılarak sosyal fayda da sağlanmış olur.Böylece emeklilerimiz üretmenin ve işe yarar olmanın mutluluğunu yaşarlar. Daha az hastaneye gider dolayısı ile daha az ilaç ve doktor masrafı olur. Dedikodu gibi hastalıklar kısmen azalır. Ev ekonomisine küçük de olsa bir katkıları olur.

Kim bilir küçük bir adım, ekonomimiz üzerinde “kelebek etkisi” bile meydana getirebilir.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...