logo

BİLİM VE İNSAN

Metin Zor

Metin Zor
metinzor58@gmail.com

İnsan oğlu, yaşadığı dünyaya, ilim vasıtası ile, iyiye, güzele ve mükemmele ulaşmak için gönderilmiştir. İnsanı, diğer varlıklardan ayıran yegane özelliği, düşünme özelliğidir. Öne geçiren de aynı özelliktir. İnsanlığın tamamı, yaratılışından bu güne kadar, ilim vesilesi ile gelişmiş ve ilerlemiştir. Ferdi ve içtimai olarak, geleceği kavramak, bilgi toplumu olmakla mümkündür.

Küreselleşmiş dünyaya uyum sağlamak, ilim sayesinde mümkün olacaktır. Bir çok batılı ülkeler, icraatlarda ve keşiflerde ilerleme sağlamış ise, ilim sayesinde olmuştur. Yine batılı ülkeler, ilim sayesinde, sanayide devrim yaparken, geçmiş dönemlerde, meydana gelen gelişmeleri geriden takip ettiğimiz için, çok bedeller ödedik. Cezasını çektik, hala da çekiyoruz. Dünyadaki gelişmeleri, göremez ve daha da ileri seviyeye erişmek için, çaba gösteremez isek, dünya ile dengeyi sağlayamaz isek, gelişmelerde katkımız olmayacak, olaylar aleyhimize olacaktır. 

Bizler, yani insanoğlu, bilimler ile, etrafımızı ve ülkemizi aydınlatmalıyız. Kendi dalında, yetenekli olan, geleceği kavramış nitelikli bireyler yetiştirmeliyiz. Yetişenleri de, dışarıya kaptırmamalıyız. Bu durum, pek de aşılamayacak bir konu değil. Geçmişte, bu durumu başaran bir milletin devamıyız çünkü. Bireylerin yetişmesi, tabiidir ki zaman ister. Azimle, sabırla uzun ve çetin yolda bıkmadan, usanmadan, yürümek zorundayız.

Çağımızda, küreselleşmede önde olan bazı devletler, (ABD, İngiltere, Japonya vb.) bilim ve teknolojide gelişmeyi sağlamış ülkelerdir. İşte bunun içindir ki; gelişmiş olan bu ülkelerin gelişmesinin sebebi,  gelişmiş ve ileri seviyede, çok sayıda ilim yuvalarının varlığıdır. Yani Üniversitelerdir. Yani akademilerdir.  Dünyanın en iyi üniversiteleri, akademileri, Amerika’da veya diğer gelişmiş ülkelerde bulunmaktadır.  Niye?  Çünkü; bilgi toplumu olmanın yolu, akademiden, üniversiteden ve gerçek ilim yuvalarından geçmek zorundadır.

Siyasi, kültür ve askeri güç ise, ilmin ve bilimin bir eseridir. Üniversite öğreniminin esası, öğretim, eğitim ve temel ilmi araştırmalardır. Bunun yanında, uygulamalı teknolojik araştırma, kültürel faaliyetler ve toplum hizmetleri eklenebilir. Birçok gelişmiş batı devletlerindeki üniversiteler, sanayi ile işbirliği yaparak, ilmi ve teknik araştırmalar yapmaktadır. Bu akademik öğretim, araştırma ve çalışmalarda, hep öncü olmuşlardır. Kaliteli araştırmalar, bilgi merkezleri sayesinde olmuştur. Bu merkezlere, beyin göçü, işte bu sebepten meydana gelmiştir.  Ülkemizdeki Üniversiteler de, aynı müspet çalışmalar içinde olmalıdır. Çalışkan, eğitim ve öğrenimin önemini kavramış, bilim adamları sayesinde, öğrenciler de bilim adamı olarak yetiştirilmelidir.

Unutmayalım ki; yarının bilim adamı, bugünün iyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş öğrencileridir.                                   Bu durum da, eğitici ve öğreticilere çok iş düşmektedir.                                                                                                                                     Aksi halde, vebal onların olacaktır. 

Vesselam.

Metin ZOR

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...