Son Dakika
Kağıthane’de Uyuşturucu Operasyonu
Kağıthane’de motosiklet yayaya çarptı
Kağıthane’de İETT otobüsünü parçalarken yakalandılar!
Kağıthane’de şüpheli ölüm; silahla başından vurulmuş halde bulundu
Kağıthane’dekontrolden çıkan panelvan devrildi
Kağıthane’de 18 yaşındaki genç balerin odasında ölü bulundu
İnsan oğlu, yaşadığı dünyaya, ilim vasıtası ile, iyiye, güzele ve mükemmele ulaşmak için gönderilmiştir. İnsanı, diğer varlıklardan ayıran yegane özelliği, düşünme özelliğidir. Öne geçiren de aynı özelliktir. İnsanlığın tamamı, yaratılışından bu güne kadar, ilim vesilesi ile gelişmiş ve ilerlemiştir. Ferdi ve içtimai olarak, geleceği kavramak, bilgi toplumu olmakla mümkündür.
Küreselleşmiş dünyaya uyum sağlamak, ilim sayesinde mümkün olacaktır. Bir çok batılı ülkeler, icraatlarda ve keşiflerde ilerleme sağlamış ise, ilim sayesinde olmuştur. Yine batılı ülkeler, ilim sayesinde, sanayide devrim yaparken, geçmiş dönemlerde, meydana gelen gelişmeleri geriden takip ettiğimiz için, çok bedeller ödedik. Cezasını çektik, hala da çekiyoruz. Dünyadaki gelişmeleri, göremez ve daha da ileri seviyeye erişmek için, çaba gösteremez isek, dünya ile dengeyi sağlayamaz isek, gelişmelerde katkımız olmayacak, olaylar aleyhimize olacaktır.
Bizler, yani insanoğlu, bilimler ile, etrafımızı ve ülkemizi aydınlatmalıyız. Kendi dalında, yetenekli olan, geleceği kavramış nitelikli bireyler yetiştirmeliyiz. Yetişenleri de, dışarıya kaptırmamalıyız. Bu durum, pek de aşılamayacak bir konu değil. Geçmişte, bu durumu başaran bir milletin devamıyız çünkü. Bireylerin yetişmesi, tabiidir ki zaman ister. Azimle, sabırla uzun ve çetin yolda bıkmadan, usanmadan, yürümek zorundayız.
Çağımızda, küreselleşmede önde olan bazı devletler, (ABD, İngiltere, Japonya vb.) bilim ve teknolojide gelişmeyi sağlamış ülkelerdir. İşte bunun içindir ki; gelişmiş olan bu ülkelerin gelişmesinin sebebi, gelişmiş ve ileri seviyede, çok sayıda ilim yuvalarının varlığıdır. Yani Üniversitelerdir. Yani akademilerdir. Dünyanın en iyi üniversiteleri, akademileri, Amerika’da veya diğer gelişmiş ülkelerde bulunmaktadır. Niye? Çünkü; bilgi toplumu olmanın yolu, akademiden, üniversiteden ve gerçek ilim yuvalarından geçmek zorundadır.
Siyasi, kültür ve askeri güç ise, ilmin ve bilimin bir eseridir. Üniversite öğreniminin esası, öğretim, eğitim ve temel ilmi araştırmalardır. Bunun yanında, uygulamalı teknolojik araştırma, kültürel faaliyetler ve toplum hizmetleri eklenebilir. Birçok gelişmiş batı devletlerindeki üniversiteler, sanayi ile işbirliği yaparak, ilmi ve teknik araştırmalar yapmaktadır. Bu akademik öğretim, araştırma ve çalışmalarda, hep öncü olmuşlardır. Kaliteli araştırmalar, bilgi merkezleri sayesinde olmuştur. Bu merkezlere, beyin göçü, işte bu sebepten meydana gelmiştir. Ülkemizdeki Üniversiteler de, aynı müspet çalışmalar içinde olmalıdır. Çalışkan, eğitim ve öğrenimin önemini kavramış, bilim adamları sayesinde, öğrenciler de bilim adamı olarak yetiştirilmelidir.
Unutmayalım ki; yarının bilim adamı, bugünün iyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş öğrencileridir. Bu durum da, eğitici ve öğreticilere çok iş düşmektedir. Aksi halde, vebal onların olacaktır.
Vesselam.
Metin ZOR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
05 Kasım 2024 Köşe Yazıları
29 Ekim 2024 Köşe Yazıları
29 Ekim 2024 Köşe Yazıları
21 Ekim 2024 Gündem, İstanbul, Kağıthane, Köşe Yazıları