Son Dakika
Kağıthane’de Filistinli iş insanına silahlı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı…
Kağıthane’de husumetlisini başından vurarak ağır yaralayan şahıs tutuklandı
Kağıthane’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı
Kağıthane’de 13 Katlı Bina da Yangın
Kağıthane’de seyir halindeyken alev alan motosikete vatandaşlar müdahale etti
Kağıthane’de Kız Kardeşine Tepki Gösteren Komşuya Bıçaklı Saldırı
İstanbul, Avrupa ve Asya’nın buluşma noktası. Dünyanın 34. büyük ekonomisine sahip şehri. Avrupa’nın nüfus bakımından en kalabalık şehri. On altı yüzyıl boyunca Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere üç değişik imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul.
‘İMPARATORLUKLARIN EV SAHİBİ’
İstanbul’a çağlar boyunca değişik adlar verilmiştir. Tarihin çeşitli dönemlerinde farklılık gösteren bu isimler sırasıyla, Byzantion, AugustaAntonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Konstantiniyye ve bugünkü İstanbul isimleridir.
Daha kuruluş efsanelerinden itibaren etkileyicidir hikâyesi: Yunanistan’da, Megara’dan yola çıkan Byzas, yeni bir şehir kurmak istemektedir. Yer konusunda gidip DelfiKahini’ne danışır. Kahin de, şehrini “Körler Ülkesi’nin karşısına” kuracağını söyler. Byzas kafası karışmış bir şekilde dolanırken, bugünkü Sarayburnu’ndan o günkü Khalkedon’a (Kadıköy) bakarak, “Bu körler niye şehirlerini bu güzelim yer dururken o çorak yere kurmuşlar ki?” diye düşünür. Ve tabii aklına Delfi Kahini’nin sözleri gelir. İstanbul’u nereye kuracağını bulmuştur. Onaltı yüzyıl boyunca Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere üç değişik imparatorluğa başkentlik yapmıştır.
Hiç kimse İstanbul’a kayıtsız kalamaz. 7 tepesi, içinden geçen denizi, doğal liman olan Haliç’iyle tarih boyunca eşsiz, biricik bir şehir olmuştur. İstanbul’un tarihi de şehrin görkemine yakışır zenginliktedir.
‘İSTANBUL’UN TARİH HAZİNELERİ’
Dünyanın en eski, tarihi şehirlerinden biri olan İstanbul, bilinen ya da bilinmeyen birçok hazine barındırıyor.
Fatih Camii, Ayasofya, Sultan Ahmet Camii, Kapalı Çarşı, Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Pammakaristos Manastır, Kariye Müzesi, Tomtom Kaptan Sokağı, Galata kulesi ve büyük usta Mimar Sinan’ın 3 Önemli Eseri Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Rüstem Paşa Camii ve kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camii. İstanbul hazinelerinden sadece birkaçı….
‘İSTANBUL’UN SAKİNLERİ’’
İstanbul: Mutluluğumuzun ve mutsuzluğumuzun sebebi bu koca şehir, yüzyıllardır sanata ev sahibi ve sanatçıya ilham kaynağı konumunda. Ama bazı büyük sanatçılar var ki, ömrünün bir döneminde İstanbul’da bulunduklarından, bu şehrin tarihine dahil olduklarından bile haberdar değiliz. Polonyalı romantik şair adam Mickiewicz, ünlü Macar piyanist Franz LIszt, polisiye romanların ölümsüz ismi AgathChristie, İtalyan mimar GaspareFossati, Afrika kökenli Amerikan yazar James Baldwin ve sürrealizmle başlayıp realizme doğru devam eden resim anlayışıyla Rum ressam MarioPrassinos bu isimlerden yalnızca birkaçı.
Bizim İstanbul aşıklarımız; Yahya Kemal ,Necip Fazıl, Ahmet Hamdi, Nazım Hikmet, Mehmet Akif, Orhan Veli diye devam edip gidecek uzun bir liste….
‘İSTANBULA SON ADINI VERENLER’
Osmanlı dönemimizde, Romalılar devrinde kullanılan Istinpol/lstinpolis, Estanbol, istinbolin, Stinboli, Sitanbul isimlerinin telaffuz değişmesi olarak kullanılan ve daha sonra eklenen “i” sesi ile İstanbul ismi kullanılmıştır. Daha sonra ise Hilâfet merkezi manasına Islâmbol ismi verilmiştir. Zamanla, Türkçeye geçişi İstanbul olmuştur. Cumhuriyet dönemimiz 1930 da, Konstantinopolis adı tamamen yürürlükten kaldırılarak resmi adı İstanbul olmuştur.
’23 HAZİRAN YEREL SEÇİMLER’
Genç nüfusuyla Türkiye’nin modernleşme serüveninden payına düşeni fazlasıyla alan İstanbul, günümüzde dünyaya birçok alanda entegre olmuş bir şehir haline gelmiştir. Nitelikli iş gücü, kültür ve eğlence turizmi dendiğinde akla ilk gelen metropoldür.
Yeni bir seçim arefesindeyiz 23 haziranda tekrar sandık başında olacağız.
‘İstanbul’a son adını verenler’ olarak, bu kısacık köşede, bunları hatırlayalım istedim.
Oy verecek tüm seçmenler ve görev başına gelecek tüm Arkadaşlar, bu dünya güzeli kentin bir parçası olduğumuzu, bu kentin tarihini, mimarisini , kültürünü, insan mozaiğini, dokusunu lütfen unutmayalım.
24.05.2019
Sağlıcakla..
Mecit Bülent Yeşil
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
22 Ağustos 2024 Köşe Yazıları
06 Ağustos 2024 Köşe Yazıları
05 Ağustos 2024 İstanbul, Kağıthane, Köşe Yazıları
24 Temmuz 2024 Köşe Yazıları