logo

2014 YILI VE SONRASI DOLAR KURU BEKLENTİSİ

İbrahim Dülgar

İbrahim Dülgar
ibrahim@sadabadhaber.com

2014 YILI VE SONRASI DOLAR KURU BEKLENTİSİ

            Merkez bankasının Ocak 2014 beklenti anketine göre,2014 yılı sonu Ş kuru beklentisi 2,21 tl olarak beklenmektedir.Bugün ise Ş kuru 2,18 TL dir.

             2014 yılında A B D merkez bankasının Dünya dolaşımındaki doların değerinin artacağını bildirmesi ile,A B D  Ekonomisinin kalıcı ve daha hızlı büyümeye geçeceği,2014 ve sonrası güçlü dolar,2013 seviyelerinin altında petrol,altın,metal gibi emtia fiyatlarının seyri beklenmektedir.

               Bu durumda ekonomi yönetimi faizleri haklı olarak arttırdı. Fakat eskisi gibi faizlerin artması tasarrufa direkt etkisi olmuyor. Bu sefer gelire göre kredi kartı limiti tahsisi,cep telefonu, beyaz eşya,otomobil gibi alımlarda taksit sınırlaması,kredi kartı kullanımını sınırlaması gibi önlemler alınmaktadır.Demek ki 2014 yılı ve sonrası iç tüketimi kolaylaştıran,hızlandıran tüketici kredileri,konut kredileri , firmaların aldığı çeşitli kredilere ulaşım hem zor hem de daha maliyetli olacak.

               Bir önceki yazımızda büyümeyi, ele almıştık.2014 ve sonrası büyümenin % 3,3 gibi düşük beklenmesinin beraberinde işsizlik artışı, hırsızlık,boşanmalar,kadın cinayetleri gibi etkilerden bahsetmiştik.Tabi ki tüketimin zorlaştırılması aynı oranda iç piyasadaki esnaf ve reel sektörü de olumsuz etkileyecektir.

               Merkez Bankası küresel likiditenin azalacağı beklentisi ve endişesi ile Türk lirası likiditesini genişletiyor.Muhtemelen 2014 yılında da Türk lirası hem de döviz likiditesi iyi planlanmalı ve alacaklar kısa, ödemeler uzun vadeli takvimlere bağlanmalıdır.2014 yılında dolar kuru 2 TL’nin altına inmez.

               Başbakan yardımcısı Bülent Arınç Merinos Kongre Merkezi’nde tarihi ve toplumu bilinçlendirici bir benzetme yapmış ekonomi ve siyasetin Siyam ikizleri gibi birbirinden ayrılamaz olduklarını söylemiştir. İşte bu noktada $ kurunun alt limitini 2 tl olarak tahmin ederken üst limitinin ise tarihlere göre değişimini tahmin etmek zor. Çünkü Dünya’yı yöneten Siyam ikizinin ne düşündüğünü tahmin edemiyoruz.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...