logo

2014 YILI VE SONRASI BÜYÜME BEKLENTİLERİ

İbrahim Dülgar

İbrahim Dülgar
ibrahim@sadabadhaber.com

Ekonomik büyüme, mal ve hizmet üretim miktarında meydana gelen artıştır.Sayın İlhan Kesici’nin çalışmalarına göre,Türkiye; çok partili döneme geçtiği yıllardan başlayarak,1946 ve 2012, tam 57 yıl,her yıl üst üste 5.1 büyümüştür.Üstelik bu yıllar içinde 12 Mart 1971 askeri darbesi,1974 Kıbrıs Barış Harekatı,Türkiye’ye uygulanan askeri ve ekonomik ambargolar,1999 depreminin yoğun etkileri de mevcuttur.

Büyüme oranları açısından, Ak Parti’nin kesintisiz 10 yıllık ve tek başına iktidar dönemini, diğer siyasi partiler dönemleriyle karşılaştıracak olursak :

        –  Demokrat Parti,rahmetli ADNAN MENDERES dönemi,1950-1960,yüzde 6.3’dür.

        –  Adalet Partisi,SÜLEYMAN DEMİREL dönemi,1965-1971,yüzde 5.9’dur.

        –  ANAP, rahmetli TURGUT ÖZAL dönemi,1983-1989,yüzde 4.9’dur.

        –  AK PARTİ dönemi,2003-2012,her yıl üst üste yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 4.9’dur.

            Türkiye Hükümeti’nin 2013 büyüme beklentisi 4.0 ‘idi. IMF, küresel ekonominin 2014’ te  % 3,7  ,  2015 ’te ise  % 3,9 büyümesini beklediğini açıkladı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ise Türkiye için 2014 yılı ekonomik büyüme beklentisini % 3,6 dan % 3,3 ‘e düşürdü.

           2014 yılı büyüme beklentisinin eski yıllara nazaran  % 3,3 gibi düşük beklenmesi, o oranda işsizlik artışı ve beraberinde sosyal maliyetleri  ( hırsızlık, boşanmalar, kadın Cinayetleri) de getirecektir.            

Kaldı ki bu yüzde 4.9’luk büyüme hızına ulaşmada çok ağır bedeller ödenmiştir.Bu bedelleri, sıcak paraya bağımlı kalmak,yüksek cari açık,toplam borç artışı , borsanın, bankaların,ticari işletmelerin belli oranda yabancıların eline geçmesi en önemlisi de mütekabiliyet esasının kaldırılarak sınırsız şekilde istiklal mücadelesi verilerek alınan vatan topraklarının yabancılara dolarla satılmasıdır.

2014 yılı ve sonrası yıllar, 1980 serbest piyasa ekonomisi ile atılan tohumların 24 yıllık finali olacak gibi görünüyor.ABD’nin dünya dolaşımında ki doların değerinin artacağını bildirmesi ile sıcak parayla, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyümesi, sosyal yardımları arttırması, Türk iş adamının sıcak parayla yatırım yapması,Türk vatandaşı’nın sıcak para ile rahat yaşaması,borçlanması gibi alışkanlıkların finali olacak gibi görünüyor.

Bazı yanlı ve ünlü yazarların “Büyük Ekomik Başarı” diye anlattıkları tamamen sıcak para haraketlerinin zirve yapmasının sonucudur.Mevcut iktidar olmayan ekonomik başarının her ne kadar bu mevcut iktidarın başarısıdır dese de ,borç yükünün altında ezilen ve daha da ezilecek olan halk yığınları, gelecekte ki torunlarını da borçlandırarak, bu durumu bir veya birkaç yıl daha sürdürebilirler.

Herşeye rağmen 17 Aralık’ta başlayan,  2014 Ocak ayında devam eden olaylar,  2009 ve sonrası mevcut iktidarın, düşük kur,yüksek cari açık modeli ile intihar ekonomisi uygulanmaya devam etmesine; dünyayı yöneten finansal güçler (Dış Güçler) “Hayır sen İNTİHAR edemezsin.Ilık suda ki kurbağa misali yavaş yavaş seni haşlayacağız” demişlerdir.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI – 2

    15 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Yazarlarımızdan Mecit Bülent Yeşil, İstanbul'un tarihi yapıları ile ilgili değerlendirmesinin 2. bölümünü yazdı. Pera Palas Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Pera Palace Hotel, günümüzde müze otel olarak kullanılıyor. Romanlara ve filmlere konu olan Orient Ekspresi, İstanbul-Paris tren seferlerine başlayınca Avrupa standartlarına uygun bir otele ihtiyaç duyuldu ve 1892’de Pera PalaceHotel’in yapımına başlandı. Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan ikonik yapı; Art Nouveau, neoklasik ve oryantalist mimari üslupları bir arada barındı...
  • LEONARDİT’in Tanımı

    09 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı yakıt Meslek Komitesine kayıtlı müteşebbisleri temsil eden bir sorumlu olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı en büyük görevlerden birisi olarak addediyorum.((KÖMÜRÜN HAM HALİ olarak değerlendirebileceğimiz bir mineral leonardit.Son zamanlarda tarımda tamamlayıcı bir şekilde kullanılmaya başlanan ve aranan duruma gelen üründen bahsediyorum)).KÖMÜRÜN KULLANIM ALANLARINI SAYARKEN GENÇ KÖMÜRLER GÜBRE OLARAK DA KULLANILABİLİR PRENSİBİNİ SÜREKLİ VURGULUYORUZ.ÜLKEMİZDE BOL MİKTARDA BULUNAN LEONARDİT NİMETİNİ VURGULARKEN ...
  • GALİBİN SAHİBİ ÇOK,  MAĞLUBUN HİÇ OLMAZMIŞ 

    06 Nisan 2024 Köşe Yazıları

    Eğri oturup doğru konuşmak lazım  diye meşhur bir söz vardır. Belediye seçimlerini geride bıraktık. Türkiye genelinde halkın  sağduyusu ile huzurlu bir seçim atmosferi yaşadık. İstisnalar hariç bir Allah’ın Kulunun burnu kanamadı. Analiz kısmına gelince;  tebrik etmek lazım seçimin galibi Türkiye genelinde  CHP oldu. Çünkü,  Millet İttifakı halk tabanında birleşirken, Cumhur İttifakı  ise dağılarak seçime gitti..  Elbette seçim sonuçlarının sadece sebebi bu değil. Ekonomik zorluklar, emeklinin çilesi, enfl...
  • MEVLÜT BEY’İ NEDEN DESTEKLİYORUZ

    27 Mart 2024 Köşe Yazıları

    31 Mart Yerel yani belediye seçimlerine 3 beş gün kala elbette görüşümü açıklamak zorunda olup net tavır sergilemek durumundayım. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Bey’in seçim çalışmalarını yakından takip eden bir kardeşiniz olarak birkaç cümle yazmak istedim . En dikkatimi çeken çalışmalardan biri mahallerde gerçekleştirdiği  ‘’Söz Siz’de’’  programlarıdır. Oldukça ilginin olduğu ve vatandaşların cesurca hasbihal ettiği bu söyleşilerde,  dikkatimi çeken şu sözleri buraya da almak istedim. Ne dediler?  Kağ...